Iedereen kent het. De eerste mooie zaterdag in het voorjaar. Vol goede moed staat iedereen in z’n tuin onkruid te wieden, te schoffelen en het geluid van de grasmaaiers verstomd pas laat in de avond. Gaandeweg het jaar wordt het enthousiasme om de tuin netjes te houden vaak wat minder want ook tuinonderhoud is best zwaar en het resultaat van sommige klussen die je zelf doet is ook niet snel perfect te noemen.

Het lijkt misschien nogal overbodig maar overweeg toch eens om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Dit heeft namelijk diverse voordelen, en de kosten vallen vaak best mee!

Snoeien

Ten eerste het snoeien van bomen. Struiken en de heg is vaak nog prima zelf te doen maar bomen die al flink wat jaren staan zijn erg lastig goed te snoeien. Klimmen in een boom, of erger nog: een ladder ertegenaan zetten en dan met een kettingzaag aan de slag? Dit is levensgevaarlijk en bovendien komt het nog vrij precies om de boom mooi in model te snoeien en dit ook op het juiste moment in het jaar te doen. Pak je dit verkeerd aan dat mis je wellicht de bloei of raakt de boom misvormd en dit krijg je nooit meer goed.

Bestrating

Ook het leggen of weer strak maken van bestrating laat je liever een hoveniersbedrijf over. Hoveniers zijn namelijk ook stratenmakers en hebben niet alleen de kennis en vaardigheden om sierbestrating goed aan te leggen maar ook de machines. Veel mensen die zelf betrating leggen verzuimen bijvoorbeeld om voldoende vulzand aan te brengen (want dat is teveel werk met een schep en kruiwagen) en gebruiken geen (goede) trilplaat. De hovenier gebruikt meestal een graafmachine om in no-time de plaats van de bestrating af te graven en er wordt met een machinale kruiwagen of een shovel vulzand aangebracht. Vervolgens wordt het met een zware trilplaat in elkaar gedrukt en na het leggen van de bestrating nog nagetrild. Hierdoor verzakt het terras of looppad door de tuin niet snel en het scheelt jou een hoop spierpijn.

Schuttingen plaatsen

Ook zo’n precisie karwei is het plaatsen van tuinschuttingen. Het lijkt allemaal simpel met een waterpas en kant-en-klare tuinschermen van de bouwmarkt maar een goed geplaatste rechte schutting laat je het beste door een hoveniersbedrijf plaatsen. Het verschil is vaak pijnlijk goed te zien.

Wat kan je wel zelf?

Zijn er ook klussen in de tuin die je wel makkelijk zelf kan doen? Uiteraard! Bloemen en struiken planten bijvoorbeeld! Laat je hiervoor wel adviseren voor de juiste soorten beplanting maar het in de grond zetten is hartstikke leuk werk en hiervan heb je lang plezier. Ook het kleine snoeiwerk en grasmaaien is met ene beetje goed tuingereedschap geen straf en zal niet snel vervelen.