Houdt u van uw tuin? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed wordt onderhouden. Wacht u te lang met snoeien, dan ondervindt u hiervan nadelen in de zomer. Wacht u te lang met zaaien en planten? Dan doet u het misschien wel voor niets. We delen graag enkele praktische tips voor het bijhouden van uw tuin.

Wat verstaan we onder tuinonderhoud?

Tuinonderhoud valt te verdelen in vijf categorieën, namelijk:

  • Het onderhouden van een gazon
  • Snoeien en knippen
  • Beplantingen en borders
  • Vijveronderhoud en -reiniging
  • Terrasaanleg, -schoonmaak en verwijderen van onkruid

Tuinonderhoud te veel? Een hovenier biedt uitkomst.

Wanneer u een grotere tuin heeft, of u heeft veel beplanting die (bijzonder) onderhoud vergt, dan is het onderhouden van uw tuin een behoorlijke klus. Wanneer het onderhouden van uw tuin u zelf niet (meer) lukt, dan kunt u overwegen om een hovenier in te schakelen. Een hovenier neemt u met plezier een aantal tuinklussen uit handen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de snoeiwerkzaamheden zelf te doen, en daarnaast het grote onderhoud één of twee keer per jaar uit te besteden. Uw hovenier zorgt er dan voor dat uw tuin het hele jaar door in keurige staat verkeert en dat uw planten en bomen mooi en gezond blijven.

Wat zijn de beste momenten om onderhoud uit te voeren aan uw tuin?

De belangrijkste onderhoudsmomenten voor uw tuin vinden plaats in het voorjaar en in het najaar. Dat zijn de momenten waarop u uw tuin klaarmaakt voor warmere temperaturen in de zomer, en ‘winterklaar’ maakt om schade aan planten, bomen en uw gazon door vrieskou te voorkomen. Vraag uw hovenier gerust om tuinadvies. Sommige typen planten en bomen hebben extra verzorging nodig, of verdienen op een ander moment in het jaar extra aandacht. Een hovenier weet hier alles van en kan u hierover uitgebreid informeren.

Een extra tip voor tuinonderhoud:

Plan twee weekenden in uw agenda: in het voor- en in het najaar, waarin u uw tuin onder handen neemt. Wanneer u denkt nieuwe materialen te moeten kopen, plan deze weekenden dan gunstig rond de kortingsdagen bij tuincentra en bouwmarkten (denk aan Pasen, Hemelvaart en Pinksteren! Op deze dagen wordt vaak extra korting gegeven op tuinmaterialen).