Gasprijzen zijn enorm gestegen. Dat is een drama want veel huishoudens komen hierdoor in de problemen. Dat de stijging bijna van het ene op het andere moment kwam heeft ook enkele voordelen. Steeds maar kleine stijgingen zijn op de lange duur net zo vervelend en vallen minder op. Nu wordt je ineens met je neus op de feiten gedrukt: zoveel mogelijk af van het gas! Hier hebben we enkele oplossingen om flink te besparen op de gasrekening.

Warmtepomp

Er zijn een aantal voordehand liggende manieren om dit te doen. Een warmtepomp laten installeren is de meest gepromote oplossing. Dit wordt zelfs verplicht gesteld over enkele jaren. Het klopt ook dat warmtepompen een prima oplossing kunnen zijn. Maar hier zitten wel allerlei haken en ogen aan. Zo werkt een warmtepomp met veel lagere temperatuur dan een C.V. ketel. Om toch je huis te verwarmen moet deze zeer goed geïsoleerd zijn en heb je vloerverwarming nodig. Voor een nieuwe woning is dat prima haalbaar maar installatiebedrijven waarschuwen dat een warmtepomp niet voor elke woning een goede oplossing is. Voor het plaatsen van warmtepompen kan je ook een subsidie en/of duurzaamheidslening aanvragen.

Isoleren

Je kan ook gas besparen zonder op een andere manier te verwarmen maar door dit meer duurzaam aan te pakken. Door je woning beter te isoleren verdwijnt er minder warmte en hoef je minder gas verstoken om een aangename temperatuur te houden. Isolatie in de woning kan in de muren (na isolatie in hier ook mogelijk), dak (warmte gaat naar boven) en vloeren. Ook is er speciale aandacht voor glas. Ook wanneer je wel dubbelglas hebt kan het flink helpen door dit te vervangen door HR++ glas of zelfs Tripple glas. Voor het isoleren van de woning zijn ook subsidies en voordelige leningen beschikbaar. Pas op want ook isoleren is niet zo simpel. Door verkeerd isoleren kan je last van vocht, schimmel en houtrot krijgen. En daardoor ook een ongezond klimaat in je woning. Laat je daarom altijd door een deskundige adviseren.

Airco / Lucht-lucht warmtepomp

Een airco is toch om te koelen? Klopt! Maar bijna elke airco kan ook verwarmen! Dit wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Op een slimme plaats gemonteerd en een goed gekozen airco (die ook op laag vermogen kan draaien, laat je goed adviseren!) kan prima je huis verwarmen op stroom! Helaas worden er voor deze oplossing geen subsidies gegeven omdat deze installatie ook kan koelen. Maarja dat is juist een voordeel toch, met de huidige hete zomers! Hier geldt wel dat het hogere segment airco’s de beste specificaties heeft. Dit kan je al simpel zien aan de energie labels.

Zonnepanelen

Zowel de airco als de warmtepomp gebruikt elektriciteit. Dit is sowieso goedkoper dan gas maar ook deze prijzen stijgen. Als je ook nog je eigen stroom opwekt met zonnepanelen kan je je niet alleen volop op gas besparen maar blijft er in veel gevallen ook van de elektriciteitsrekening niet veel meer over! Ook voor zonnepanelen zijn diverse mooie regelingen en wanneer je door de zonnepanelen ook je gasrekening flink naar beneden weet te krijgen heb je de investering supersnel terug verdient en daarna is het pure winst!