Afwerklagen of beschermingslagen bestaan respectievelijk uit was, olie of lak. U maakt de keus op advies van een echte houten vloeren specialist.

Houten vloer afgewerkt met lak

Een lichte houtsoort vraagt meestal om een lakafwerking. Lak heeft namelijk de eigenschap om uw lichte vloer zijn kleur te laten behouden. Een houten vloer die is afgewerkt met lak is eenvoudig in het onderhoud. Een minpunt van een met lak afgewerkte houten vloer is wel dat een kras niet zomaar is weg te werken. Om de kras helemaal onzichtbaar te verwijderen, dient de vloer in zijn geheel te worden geschuurd en gelakt. Het perfecte resultaat wordt bereikt wanneer er drie laklagen zijn aangebracht. U kunt uw houten vloer dan met een swiffer of dweil schoonhouden.
De duur van een laklaag is tien jaar. Om de tien jaar zal een houten vloer opnieuw gelakt moeten worden. Daarbij wordt de bovenlaag afgeschuurd, een porie vuller aangebracht en vervolgens wordt de vloer afgewerkt met lak.

Houten vloer afgewerkt met was

Een houten vloer dat in de was is gezet, vraagt enorm veel onderhoud, dus bezint eer u begint. Vloeistoffen dringen in het hout en bijten uw houten vloer uit. Was kan daarom beter niet meteen op de houten vloer worden aangebracht. Het is daarom aan te raden om eerst olie als basisafwerking op uw nieuw vloer aan te brengen. Regelmatig boenen met de boenmachine hoort ook tot het vaste onderhoud. Eens per vijf jaar moet de bovenlaag worden vervangen. Deze laag wordt met White Spirit verwijderd, waarna de was kan worden aangebracht.

Houten vloer afgewerkt met wax-olie

Zoals het woord wax-olie al doet vermoeden is deze vloeistof een combinatie van was en olie. Met wax-olie kunt u olie en was gelijktijdig aanbrengen. Met dit milieuvriendelijke middel kunt u krasjes op uw vloeren eenvoudig wegwerken. In twee etappes wordt dit middel op de houten vloer aangebracht. Nadat de eerste laag is aangebracht met een doek of kwast, wordt de vloer geschuurd. Voordat u de tweede de laag aanbrengt, verwijdert u het stof en brengt u de nieuwe wax-olielaag met een roller aan.