Grenen meubelen zijn mooi, duurzaam (mits op de juiste wijze behandeld) en gemakkelijk bewerkbaar. Toch is grenen niet meer zo populair als voorheen. Dit heeft niks met de kwaliteit van dit hout te maken, maar alles met smaak. Vandaar dat er veel mensen zijn, die hun grenen meubels verven.

De meest gehanteerde kleur is wit, maar er wordt ook wel gekozen om de onderkant wit te schilderen en de bovenbladen/tafelbladen vergrijsd of donker te beitsen. Uiteraard hangt dit af van het soort meubels. Bij de ene tafel of kast is het prachtig en bij de andere is het ‘het net niet’. In het algemeen zijn het vooral de zogeheten geloogd grenen meubel, die worden geverfd. Mits goed gedaan, worden het geheel nieuwe meubelen. Er zijn verschillende verftechnieken die je kunt toepassen om je meubelstukken een echte make-over te geven.

Wie licht grenen meubelen heeft, denk aan kasten, een salontafels, een dressoir of een eethoek, heeft vaak te maken met hout dat niet ‘mooi’ meer is. Omdat het een kostbare zaak is om ‘zomaar’ even alles nieuw te kopen of omdat de meubels eigenlijk nog hartstikke goed zijn, is het dan aan te raden om ze een opknapbeurt te geven. Een nieuw kleurtje maakt van oude, verweerde en kale kastdeuren, bovenbladen en zijpanelen weer ‘plaatjes’.

Grenen oogt wat ‘ouderwets’ en een van de manieren om dit te veranderen, is ‘whitewashen’, een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven. Het betekent overigens wel veel werk. Zo moet de eerste laag er immers volledig worden afgeschuurd. Vroeger kreeg je het white wash-effect met kalk en bijenwas. Tegenwoordig kan het ook met whitewash verf, witte wasolie of vloeibare meubelwas en is tevens geschikt voor eiken meubelen en teak meubelen.

Oud maken

Geverfde grenen meubels zijn uitermate geschikt voor landelijk wonen en worden daarmee zogenaamde landelijke meubelen. Vandaar dat allerlei verftechnieken ook kunt gebruiken om nieuwe meubels ‘oud’ te laten lijken. Diverse meubelwinkels en groothandels zijn gespecialiseerd in blank houten (grenen) meubelen, die je zelf nog helemaal kunt bewerken. Ideaal dus. Al moet wel worden gezegd dat verreweg de meeste decoratieve verftechnieken worden toegepast voor het opknappen van oude meubelen. Om ze een nieuwe look te geven.

De kunst is om de meubelen op een dusdanige manier op te pimpen, dat ze ‘opnieuw’ in je interieur passen. Ook al heb je de muren een andere kleur gegeven, andere accessoires gekocht en een andere vloer gelegd. Veel mensen hebben bijvoorbeeld nog een oud meubelstuk in de kamer staan, dat eigenlijk qua uitstraling niet helemaal past. Als je een dergelijke kast, stoel of tafel een opknapbeurt geeft, wordt het plotseling een heel ander gezicht.

Geld besparen

Nieuwe meubels zijn niet goedkoop. Je kunt dus behoorlijk geld besparen als je zelf je meubels en accessoires een opknapbeurt geeft en dus een tweede leven kunt geven. Een andere mogelijkheid is een tweedehands meubelstuk te kopen. Met een likje verf en wat moeite kun je er zelf een parel van maken waar je nog lang van kunt genieten. Maar pas op… als je eenmaal bezig gaat kan het verslavend worden!