De ontsteking van de appendix ofwel van de blindedarm darm gebeurt heel plots. Er zijn tot nu toe geen specifieke reden hiervan bekend. de appendix ligt op een plaats waar de dunne darm overgang maakt naar de dikke toe. Men kan dit plaats aanvoelen onder de rechte kant van de buik.

Klachten

De klachten van de blindedarmontsteking kunnen voorkomen inde vorm van misselijkheid en weinig eetlust. De blindedarmontsteking symptomen beginnen geleidelijk aanwakkeren naarmate de tijd vordert. De pijn bij appendicitis begint in vele gevallen rond e  navel. Na enige tijd zal deze pijn veel voelbaar zijn onder rechter kant van de buik. Hierbij kan ook koorts ontstaan. Tijdens deze proces zal de persoon zich heel ziekjes voelen. Als er ingedrukt wordt bij het onderbuik, zal deze actie ook vrij veel pijn bezorgen. Zelfs bij het lachten kan het pijnlijk zijn. indien de ontsteking verder gaat, zal er een buikvliesontsteking ontstaan en de pijn zal nog erger worden.

Diagnose

Er zijn enkele manieren om een goede diagnose te geven. Aan de hand van bestaande klachten kan de arts al enkele conclusies trekken. Als de klachten of de symptomen niet zo duidelijk zijn zal er een lichamelijk onderzoek gedaan worden. Hier bij doet men een inwendig onderzoek. In de labos kan men ook een bloedonderzoek doen voor meer informatie. Om een beter zicht van de organen te krijgen, wordt er altijd een echografie toegepast en sommige gavellen ook een röntgenonderzoek. Het stellen van de juiste diagnose is dus heel belangrijk om geen foute maatregelen te nemen.

Behandeling

Er zijn twee soorten van behandeling van de appendix. In de meeste gevallen wordt dit wel verwijderd als het echt ontstoken is. Men maakt meestal een snee op het lichaam. Er wordt ook wel eens kijkoperatie toegepast. Hierbij zullen de organen veel beter zichtbaar zijn en de arts kan beter zien of er sprake is van een ontsteking. Het is heel belangrijk om een goede diagnose te hebben want de klachten verschillen van persoon tot persoon. Er kunnen ook andere symptomen voorkomen dan gedacht. Er wordt wel eens een onnodige operatie uitgevoerd zonder dat de blindedarm ontstoken is.

Bij deze ontsteking kan er een massa gevormd worden door samenvoeging van de darmen en de buikvet. Hierdoor zal er geen operatie uitgevoerd worden. De patiënt zal enkele weken moeten wachten tot de situatie minder erg wordt. De patiënt zal regelmatig naar de contoles moeten gaan. Na de operatie kan men ook een wondinfectie krijgen.