Op reis in Oostenrijk. Oostenrijk is een veelzijdig land. Er zijn bergen en meren waardoor Oostenrijk een geliefd land is voor de zomervakantie en de wintersport. Oostenrijk kent ook een aantal festiviteiten waaronder de Almabtrieb Oostenrijk.

Almabtrieb Oostenrijk geschiedenis

Tijdens de herfst, tussen 15 september en 10 oktober vinden er jaarlijks in Oostenrijk, voornamelijk in de weekeinden, Almabtriebe plaats. Rond deze tijd wordt het vee traditiegetrouw uit de bergen van de almweides naar de stallen gedreven voor het verblijf tijdens de winter. De Almabtrieb in Oostenrijk is een feestelijke traditie van de Oostenrijkse boeren. De dieren worden getooid en prachtig kleurrijk uitgedost met bloemen, lintjes en borden met heilige spreuken. Oorspronkelijk dachten de Oostenrijkers dat, door camouflage van het vee dat terug kwam uit de bergen, het vee beschermd werd tegen kwade geesten. Deze feesten worden nog steeds in stand gehouden.

Wat gebeurd er tijdens de Almabtrieb?

Het vee wordt geleid door de zogenaamde “Moarkuh”, een koe die als leider van het vee wordt aangewezen, onder luit geloei van de koeien en het slaan van de koebellen. Het Oostenrijkse vee bestaat voornamelijk uit koeien, kalveren, stieren en ossen. Maar ook kleinvee zoals geiten en schapen zijn volop aanwezig.

Volksfeest

De Almabtrieb is uitgegroeid tot een volksfeest van de Oostenrijkers en dit wordt dan ook uitbundig gevierd. Hoe mooier en hoe groter de versieringen, hoe uitbundiger de feesten zijn. Als er bij een boer iemand is overleden, maar ook als er een dier is overleden, wordt het vee van deze boer niet getooid. Hoe groter en mooier de tooien, hoe beter het afgelopen jaar voor deze boeren is geweest. Deze feestelijkheden zijn vroeger ontstaan omdat de mensen dankbaar waren dat het vee het afgelopen jaar voor onheil werd behoed.

Toeristen

Duizenden toeristen gaan jaarlijks naar Oostenrijk Tirol of Oostenrijk Karinthië om de Almabtrieb te kunnen beleven en doen zich tegoed aan de Oostenrijkse lekkernijen zoals, Schnapps, brood, spek en gegrild vlees op de boerenmarkten. Op de boerenmarkten, bij de marktkramen en op de pleinen, is volop Oostenrijkse volksmuziek aanwezig waaronder Schuhplattler en Schnalzer. De Almabtrieb in Oostenrijk wordt in Tirol sterk in stand gehouden door de boeren.

De Almabtrieb is een leuke festiviteit om te bezoeken en ook tegelijkertijd een hele belevenis. Of u nu alleen bent, of met de kinderen. De Almabtrieb in Oostenrijk is voor jong en oud een leuke belevenis.

Gezelschapsreizen Almabtrieb

Wilt u de Almabtrieb ook een keer van dichtbij beleven en wilt u liever in gezelschap reizen? Ga dan naar de website busreizentirol.nl. Busreizen Tirol is gespecialiseerd in geheel verzorgde busreizen naar de Almabtriebe in Tirol. Klik hier om naar de website van Busreizen Tirol te gaan.