Auto’s worden constant een beetje luxer en de tijd dat airco in de auto bijzonder was ligt al ver achter ons. Heerlijk om in de hete zomer de temperatuur in de auto koel te kunnen houden! Zeker voor lange ritten is rijden met airco eigenlijk een must.

Onfrisse lucht

Zoals bekend heeft een voordeel ook meestal een nadeel. Bij de airco in de auto is het nadeel dat deze na enige tijd onfris kan gaan ruiken. Een muffe vieze lucht verspreid zich door de auto. Vervelend voor jezelf maar als je een collega of bekende mee neemt in de auto voelt het al helemaal beschamend. De stank wordt meestal gaandeweg steeds iets erger.

Wat veroorzaakt een stinkende airco?

De stank wordt veroorzaakt door het raster de verdamper van het airco systeem. Hier loopt het vocht dat uit de lucht wordt gehaald en condens langs en blijft deels achter. Zoals bekend zorgen vochtige plekken voor schimmelvorming en ontstaat een ophoping van viezigheid waarin bacteriën zich snel gaan ontwikkelen. Het zal je niet verrassen dat dit stank oplevert en bovendien een ongezonde situatie in je auto waar je ook nog allerlei klachten, zoals irritatie aan luchtwegen en ogen, van kan krijgen.

Airco laten reinigen en bijvullen

Het is verstandig om bijvoorbeeld jaarlijks de airco te laten onderhouden. Hierbij wordt de airco in je auto niet alleen gereinigd maar ook worden filters nagelopen en eventueel vervangen en kan je de airco laten vullen met koudemiddel zodat deze goed blijft koelen. De meeste autobedrijven kunnen airco onderhoud voor je uitvoeren.

Zelf de airco reinigen

Er zijn ook spuitbussen verkrijgbaar om je airco zelf te reinigen. Als je een beetje handig bent is dit ook een optie. Hiervoor zijn onder andere spuitbussen verkrijgbaar van Forté Air Conditioner Treatment.