Wie vind zeehonden nou geen leuke beesten? Wat het is daar kunnen we maar moeilijk een verklaring voor vinden maar zeehonden zijn voor vele Nederlanders favoriete zeedieren. Ze komen ook best veel voor in de zeewateren rondom ons land. Misschien is dat een verklaring, want we zijn natuurlijk altijd trots op wat we in eigen land voor moois hebben. En terecht!

Goede plek om Zeehonden te kijken

Zeehonden kan je soms zien vanaf de kust. Ze zwemmen dan meestal een eind verderop in de zee en dan zie je de kopjes boven water. Op het normale strand komen ze eigenlijk niet, behalve bij bijzondere omstandigheden zoals een storm of als een zeehond ziek is. Om de dieren toch te bekijken kan je beter een rondvaart op een boot boeken.

Robbenboot op Ameland en Texel

Dit kan onder andere op Ameland. Vanaf het eiland kan je met o.a. Robbenboot m.s. Ameland en m.s. Zeehond een tocht maken waarbij de garantie wordt gegeven dat je de zeehonden te zijn krijgt. Ook vanaf Texel kan je mee met zo’n robbenboot. De TX44 is een van de grootste en deze vaart bijna het hele jaar een aantal malen per week uit. In het hoogseizoen zelfs meerdere keren per dag! Deze zeehondenboot vaart naar een zandplaat waar de zeehonden vrijwel altijd te zien zijn, en daarna gaat de tocht bovendien ook nog naar de marinehaven in Den Helder!

Niet storen

We hebben het niet over een bordje aan de deur maar uiteraard over de zeehond. Hoewel ze er aaibaar uitzien is het niet toegestaan de dieren tot dichtbij te benaderen. De robbenboten van Ameland en Texel houden dan ook een behoorlijke afstand tot de dieren die rusten op de zandbanken en zetten de motoren op een geruisloze stand. Helaas zijn er soms mensen die zelf naar de zandbanken afvaren om de dieren van dichtbij te bekijken maar dit is niet toegestaan en hier kunnen boeten voor worden gegeven.

Zeehonden bekijken met garantie!

Wil je graag zeehonden bekijken? Dan is een robbentocht dus een goed idee, en de kosten zijn vaak er redelijk. Bovendien is er meestal een garantie op het spotten dus je wordt eigenlijk nooit teleurgesteld!