Meer dan ooit is het van belang dat we flexibel zijn in de manier waarop we informatie delen en met elkaar samenwerken. Vergaderen, een cursus of webinar volgen en videobellen met klanten waren we al een tijdje gewend. Maar sinds kort gaan we een stap verder. Vandaag de dag worden zelfs uitvaartplechtigheden live gestreamd, zodat nabestaanden ‘erbij’ kunnen zijn. Sociale activiteiten en continuïteit van de economie zijn meer dan ooit belangrijk. Live video streamen biedt in veel gevallen uitkomst.

Live video streamen op alle devices

Een live video streamen kan tegenwoordig op alle devices en met diverse programma’s. Het aanbod varieert van betaalde programma’s, tot een gratis livestream via social media. Het voordeel van het live streamen van een video is natuurlijk op de eerste plaats het decentrale karakter. Je hoeft niet bij elkaar te zijn om informatie tot je te nemen of te delen. Een ander groot voordeel is dat je de interactie met klanten of je doelgroep kunt sturen en kunt waarborgen. Al lijkt dat op het eerste gezicht juist lastiger, het tegendeel is waar!

Drie redenen waarom interactie via live video streams erg goed werkt:

1. Mensen die kijken zijn per definitie geïnteresseerd; ongeboeide kijkers haken snel af. Je kunt er dus van op aan dat je publiek bereid is om te reageren of input te geven.
2. Je kunt sturen op kort maar krachtige feedback. Dit is uiteraard afhankelijk van de aard van je livestream. Zo kun je vragen om een duimpje omhoog als het geluid goed is, en kun je een emoticon met draaiende ogen verwachten als mensen twijfels trekken bij je verhaal of je verhaal saai vinden.
3. Je kunt interactief omgaan met het delen en ontvangen van informatie en deelnemers enthousiasmeren voor zaken als een nieuwsbrief, je Linkedinpagina en andere interessante informatiebronnen waar zij direct ‘naartoe’ kunnen.

Tot slot, waar moet je op letten bij live video streaming?

Uiteraard is het van groot belang dat je beschikt over een stabiele internetverbinding. Daarnaast moet je keuzes maken over de vorm en de manier van streamen; wil je jezelf in beeld brengen of je computerscherm streamen, of wil je meerdere mensen naast elkaar in beeld brengen? Daarnaast is het voor bepaalde vormen van live video streaming superbelangrijk dat de beeld- en geluidskwaliteit uitstekend is. Bijvoorbeeld wanneer je een webinar of cursus geeft. Een professionele uitstraling is dan extra belangrijk. Aan een vergadering met je collega’s of een interne presentatie mag je vaak minder hoge eisen stellen.