Voor de productie van enveloppen worden heden ten dage een groot aantal soorten papier gebruikt die allen erg goed bedrukt kunnen worden. In dit artikel leggen we kort en bondig uit van welke soorten papier deze nu precies worden gemaakt. 

Offset enveloppen

Voor enveloppen met een gewone sluiting wordt meestal papier gebruikt dat tussen de 80 en 90 gr/m2 weegt. Dit papier heeft naast goede bedrukkingseigenschappen ook een optimale draaisnelheid. Per fabricaat kunnen uiteraard de gladheid, opaciteit (doorschijnendheid van het papier) en de graduaties in witheid van het papier verschillen. De papiersoorten van 100 en 120 gr/m2 worden voor dit soort enveloppen meestal gebruikt voor speciale mailingvormen en/of directiepost.

Vergépapier en watermerken

Dit zijn enveloppen met een wat luxere uitvoering.  Ze zijn uitgevoerd in linnenpersing of vergé (luxe uitvoering van een vorm van linnenpersing) en wegen tussen de 100 en 120 gr/m2.

Enveloppen van gekleurde papiersoorten

Kleuren zijn in. Vooral grafische ontwerpers maken hier veel gebruik van. Er bestaan uitgebreide collecties gekleurde bankpapiersoorten.

Enveloppen van kraftpapier

Kraftpapier is meestal ruwer van oppervlak dan de meeste andere papiersoorten. Ook lopen er ‘bruin gestreepte’ lijnen door het papier, waardoor het herkenbaar is als pakpapier. Kraftpapier is in principe minder geschikt voor gewone sluiting enveloppen, maar je kan toch deze papiersoort wel gebruiken. Zorg er dan wel voor dat het gewicht van het kraftpapier maximaal zo’n 90 gr/m2 bedraagt. Deze enveloppen zijn erg sterk en worden vaak gebruikt voor mailings.

Glanzende oppervlakten

Enveloppen van hoogglanspapiersoorten trekken de aandacht en het heeft ook een wat luxere uitstraling. Ze bezitten de MC kwaliteiten (dat wil zeggen machine coated). Dit houdt in dat het papier is voorzien van een beschermlaag waardoor het een mooier uiterlijk krijgt. De verwerking van dit papiersoort bij enveloppen is voor de productie zeker niet ideaal. Ze beschadigen snel en dit gaat ten koste van de glans.

Casing enveloppen

Deze enveloppen worden minder gebruikt dan voorheen, maar zijn nog steeds beschikbaar. Casingsoorten is de benaming voor pakpapierachtige papiersoorten. Enveloppen van deze papiersoort garanderen een grote mate van ondoorzichtigheid, zelfs zonder binnendruk. Wilt u enveloppen drukken? Deze soorten zijn inmiddels ook beter bedrukbaar dan voorheen en ook de sterkte-eigenschappen zijn verbeterd.

Enveloppen van papiersoorten met specifieke eigenschappen

We kunnen niet alle soorten opnoemen, dit zijn er teveel om op te noemen maar een bijzonder papiersoort voor enveloppen mag niet ontbreken; Tyvek. Deze papiersoort bestaat uit kunststof en is met polyethyleen versterkt.