Het kappen van bomen wordt veelal gedaan voor het winnen van hout met vele bestemmingen. Zo is er hout nodig om papier van te maken, maar ook jouw houten tafel of houten bureau komt er niet zomaar. Hiervoor zullen toch echt bomen gekapt moeten worden. Zelf heb je wellicht ook wat bomen in de tuin staan of achter jouw huis waar je eigenlijk niet zo blij mee bent. In dit artikel lees je waarom je bomen zou kappen en hoe je dit het beste kunt doen.

Winnen van het hout

Zoals hiervoor beschreven worden vaak door grotere bedrijven stukken bos gekapt om het hout te gebruiken. Dit vinden mensen vaak zonde maar zonder deze kappingen kunnen wij niet schrijven op een mooi vel A4 papier of zullen de houten tafels toch niet van hout zijn gemaakt. Natuurlijk kun je wel letten op hoe je omgaat met deze kappingen.

De bomen staan jou in de weg

Het kan zo zijn dat de bomen die jij rondom het huis hebt staan jou in de weg staan. Bomen zullen in de zomer natuurlijk veel bladeren hebben die voor eventueel zonlicht blokkeren.Ook kan het zo zijn dat de bomen juist enorm veel natuurlijk afval produceren dat bij jou in de tuin rondslingert. Dit is voor jou weer een extra opruimklus dus zie je de bomen liever verdwijnen. De bomen die in jouw eigen tuin erf staan mag je snoeien en kappen wat je wilt maar zodra deze op gemeentelijke grond staat zul je gemeentewerkers moeten aanvragen die voor jou de boom snoeien of kappen. daarbij moet je de buren die ook profiteren of last hebben van de boom in kwestie informeren en overleg plegen over het snoeien of kappen van de boom.

Hoe gaan ze te werk

Het kan ook zo zijn dat je zelf een boom rondom jouw huis hebt staan die je graag ziet vallen. Dit kan niet zomaar. Voor het zelf kappen van bomen op gemeentegrond zul je toch echt een vergunning moeten hebben. Het kappen van een boom is vrij simpel maar kan gevaarlijk zijn. Vaak is het verstandig om van boven naar beneden te werken dus zul je eerst de boom in moeten. Dit doen de gemeentewerkers die dit doen vaak met een tuigje en een touw die wat tegenwicht geeft. Ze kappen de bovenste lagen takken en zullen dan verder naar onder afdalen en steeds een stukje boom kappen. Dit is een klusje voor iemand die geen hoogtevrees heeft.

Commercieel bedrijf inhuren om bomen te kappen

Uiteraard kun je ook een particulier commercieel bedrijf inhuren om jouw bomen te snoeien of kappen. Je hebt alsnog een vergunning nodig. Deze bedrijven vragen er vaak ook flink geld voor. Het voordeel van een particulier bedrijf is dat zij vaak ook het afgezaagde hout meenemen en zullen verwerken. Wel zo fijn dat jouw tuin niet vol blijft liggen met stukken hout.
De particulieren bedrijven hebben vaak ook meerdere gereedschappen mee en gaan goed aan de slag. Zij kappen de boom op zo een manier dat alles netjes achterblijft.