Eettafels zetten de toon in de eetkamer. Een goede tafel zorgt niet alleen voor meer gezelligheid en sfeer, maar spreekt ook van persoonlijke stijl. Een verkeerde keuze kan de eetkamer ruïneren en inbreuk plegen op je persoonlijkheid.

Er is geen mens identiek aan een ander. Dit is te merken bij de vraag naar eettafels. De keuzes lopen sterk uiteen en verschillen van het materiaal, de grootte en vorm van het meubelstuk waarnaar de klant vraagt. De meeste eettafels worden van massief hout of glas gemaakt. Ook combinaties van hout en glas zijn mogelijk. Denk hierbij eens aan een teak tafel met glazen blad. De grootte kan variëren waarbij de mogelijkheid bestaat om met vier, zes of meer personen te zitten. De vorm kan rechthoekig, ovaal of rond zijn. Het is daarom niet zo moeilijk om een eetkamertafel naar persoonlijke stijl te vinden.

Basale eisen

Hoewel de keuzemogelijkheden voor een eetkamertafel naar persoonlijke stijl divers zijn, blijven de basale eisen waaraan dit meubelstuk moet voldoen hetzelfde. Gebruikers letten voornamelijk op de comfortabele zithouding, onderhoud, elegantie en de wijze waarop ze die kunnen inzetten tijdens maaltijden. Er bestaan tegenwoordig eettafels die kunnen worden aangepast aan het gezelschap dat voor die gelegenheid aanzit. Bij aanwezigheid van meer mensen wordt de tafel vergroot of in het ander geval juist klein en knus opgezet.

Uitgebreid assortiment

Dit is heel wat anders dan in de oude tijd, toen Egypte de eerste tafel introduceerde. Veel keuze hadden de mensen van vroeger niet. Het waren vlakken van metaal of steen op een hoogte die doorgingen als tafel. Daarop werden voornamelijk spullen gezet. Voedsel werd niet aan tafel, maar zittend op de grond genuttigd. In deze tijd is het assortiment eettafels bij de meubelzaak zo uitgebreid en de mogelijkheden zo ongelimiteerd, dat je er net zo veel mee kunt doen, als de verschillende soorten gerechten die je kunt opdienen.

Praktische overwegingen

Bij het maken van een keuze voor een eetkamertafel kunnen praktische overwegingen soms een handje helpen. Let er vooral op dat de tafel in de eetkamer past en er voldoende ruimte beschikbaar is om eromheen te lopen. Door veel gezinnen wordt het meubelstuk ook als bureau of werkplek gebruikt. Houd dus daarmee rekening. Verlies ook het aantal mensen dat eraan moet kunnen eten niet uit het oog. Ben je iemand die graag verandert, let er dan op dat de tafel gemakkelijk verplaatsbaar is. En heb je kinderen, kies dan voor een veilige tafel zonder gevaarlijke hoeken waaraan ze zich kunnen bezeren.