Een deurmat we kennen ze allemaal wel maar soms weet je niet meer wat nu een goede deurmat is, welke werkt echt en welke kun je na 2 maanden bij het vuil zetten. Het lijkt er haast op dat alles wat op de grond ligt en je overheen kan lopen de term deurmat krijgt.

Buitenmat

We beginnen met buitenmatten. Borstelmatten zijn ideaal om veel vuil van de voetzolen te vegen, het kan bijv een harde kunstgras vezel zijn maar ga je voor echte kwaliteit dan is een profielmat ideaal. Deze is gemaakt uit hard plastic profielen waarin harde borstels geperst zijn. Tussen de profielen zit ruimte zodat vuil er tussen kan vallen. Een borstelmat is daarom een ideale deurmat voor buiten.

Droogloopmat

Kom je dan binnen dan is als het goed is het meeste vuil al van je schoenen en blijft wat zand en vocht over. Je hebt nu de keuze uit een schoonloopmat of een droogloopmat. Veel mensen weten eigenlijk het verschil niet en ook veel aanbieders geven het maar een naam. Een droogloopmat loopt droog dat staat er tenminste. Om droog te kunnen lopen moet de mat veel vocht kunnen opnemen, katoen is daarvoor ideaal. Het kan liters aan vocht opnemen en vasthouden. Droogloopmatten zijn er in verschillende kwaliteiten, de aqua stop en natuflex zijn kwaliteiten die van de rol op 1 of 2 meter breedte geleverd worden. Ze worden op maat van de rol voor u gesneden. De betere droogloop deurmat heeft een wasbare nbr rubber rug en kan tot minimaal 100 keer zonder problemen zelf gewassen worden.

Schoonloopmat

Een schoonloopmat loopt schoon, maar dat betekend niet altijd droog. Een schoonloop deurmat wordt gemaakt van kunstvezels zoals nylon die minder geschikt zijn om veel water te kunnen opnemen zoals katoen. Het grote voordeel van een schoonloopmat is echter dat ze meer vuil en zand kunnen opnemen. Waar het vuil bovenop het katoen blijft liggen kan het zicht in een schoonloopmat verspreiden tot aan de bodem van de pool. Net las bij de droogloopmatten zijn schoonloopmatten ook leverbaar in verschillende kwaliteiten. Met vinyl rug en rand zijn ze niet wasbaar maar met nbr rubber rug zijn ze industrieel wasbaar. De maat 85×150 cm is zelf thuis te wassen en er zijn kwaliteiten waar bovendien 10 jaar garantie op kleurverlies van het garen wordt gegeven.