Voor maar weinig tuinbezitters is het maken van een goed ontwerp weggelegd. Het verschil tussen een tuin ontworpen en aangelegd door een echte hovenier en de enthousiaste hobbyist is voor iedereen te zien. Een tuin waarover is nagedacht straalt rust uit en doet recht aan de beschikbare ruimte en is in elk seizoen een lust voor het ook. Zelf bedachte tuinen zijn vaak rommelig en geven bijna nooit een tevreden gevoel. Het plaatje klopt meestal niet, of niet helemaal.

Waarom het de professional wel lukt

De vakman neemt de tijd om een goed plan te bedenken. Een van de eerste acties van de ware tuinman is het meten van de tuin en het bekijken van de ligging. Deze zijn van groot belang bij het kiezen van de plaats van het terras maar ook hebben verschillende soorten planten verschillende omstandigheden in de tuin nodig. Een varen, bijvoorbeeld, kan goed tegen schaduw maar heel veel andere planten hebben absoluut een zonnige plaats nodig. Hier rekening mee houden is van essentieel belang voor een prettige tuin.

Tuinwensen in kaart brengen

Daarnaast vinden er gesprekken plaats om de wensen van de eigenaar duidelijk te krijgen en een beeld te vormen van de persoon zelf. Aan bod komen bijvoorbeeld de volgende belangrijke onderwerpen:

  • Hoe wilt u de tuin gebruiken (ontspannen, spelen door kinderen)
  • Hoeveel onderhoud wilt u maximaal verrichten
  • Moet de tuin groot ogen of juist klein en intiem
  • Is privacy belangrijk
  • Wat is het budget en hoeveel wilt u zelf uitvoeren

Het tuinontwerp

Al deze informatie is van groot belang voor het maken van een goed tuinontwerp. De specialist weet nu welke speelruimte hij heeft en gaat tekenen. Vaak wordt eerst de bestrating ingetekend. De paden en het terras worden veel gebruikt en moeten dus een goede ligging krijgen. Moet de tuin groter lijken dan kunnen grote tegels worden gebruikt. Er wordt gekeken of er schuttingen nodig zijn of hagen of privacy te creëren en welk type het beste passen binnen de plannen. Daarna komen andere elementen zoals de bomen, plantenborders, eventuele hoogteverschillen aan bod. Het juiste type plant komt op de juiste plaats om hoogtes te creëren en hierbij worden vaak grotere aantallen van dezelfde plant gebruikt waardoor een rustig beeld ontslaat.

Aan de slag

Als het tuinontwerp gereed is wordt deze met u besproken en eventueel nog verder uitgewerkt of aangepast. Vervolgens kunt u aan de slag. De hoeveelheden en types straatwerk en planten kunnen worden besteld en in de tuin wordt uitgezet waar alle elementen komen. U kunt het aanleggen nu zelf uitvoeren of ook dit overlaten aan een professional.

Vaak duurt het even een jaar voor de tuin “op gang komt” maar dan heeft u dan ook uw droomtuin die de komende jaren steeds mooier zal worden, want ook daar heeft de ontwerper aan gedacht!