Met de winter in aantocht neemt de kans op sneeuw toe. De wit besneeuwde straten zien er prachtig uit. Echter kan dit veel belemmeringen met zich meebrengen, zowel op privé als op publiek terrein. Het sneeuwruimen door individuen gebeurd meestal op de trottoirs of opritten.

Na een hevige sneeuwbui kan het soms ook verstandig zijn om sneeuw van het dak te verwijderen doordat het zware gewicht schade aan kan brengen. Het verwijderen van lichte sneeuw kan gedaan worden met een licht instrument zoals de bezem. Op plaatsen waar hevige buien zijn gevallen worden sneeuwschuivers gebruikt.

Een handsneeuwschuiver voor individueel gebruik

Een sneeuwschuiver heeft als functie het verplaatsen van sneeuw. Handsneeuwschuivers dienen om paden sneeuwvrij te maken. Deze zijn voorzien van een houten steel en zijn verder gemaakt van metaal, kunststof, plastic of hout. Het scheppen omvat een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsinspanning waardoor de rug en het hart kunnen worden overbelast. Daarom zijn er sneeuwschuivers op wielen ontwikkeld. Deze vergemakkelijken het sneeuwruimen doordat de schuif op wielen is gemonteerd. Daarnaast zijn er ook sneeuwscheppen zonder wielen. Hierbij is de dikte van de steel en de grootte van het blad van belang. Hoe groter het blad hoe meer sneeuw u tegelijkertijd kunt ruimen.

Een sneeuwschuiver voor op voertuigen

Ook zijn er sneeuwschuivers die op een voertuig worden gemonteerd. Deze worden ingezet om bedrijfsterreinen of om een wegdek van sneeuw te ontzien. Verhuurders van sneeuwschuivers werken vaak samen met overheden. Daardoor krijgt het verwijderen van sneeuw op openbare wegen voorrang. Om het bedrijfsterrein enigszins begaanbaar te maken is een eigen sneeuwschuif die bijvoorbeeld aan een heftruck, auto of vrachtauto kan worden gekoppeld erg handig. Hierin zijn ook weer verschillende types namelijk de hydraulische-, draaibare-, schuine- en rechte sneeuwschuif. Bij de hydraulische sneeuwschuiver wordt de benodigde kracht geleverd door de (hoge) druk van olie of water. Met behulp van de hydraulische cilinder kan dit type worden versteld in elke gewenste hoek. De andere modellen kunnen door de rubber slijtstrip volledig of gedeeltelijk worden gedraaid.