Om veel redenen is het verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe kast niet over een nacht ijs te gaan. Want hoewel het bij grote of belangrijke aankopen nooit verstandig is om een impuls aankoop te doen, is dat bij kasten helemaal het geval.

Praktisch maar ook sfeerbepalend

Een kast heeft in het interieur een dienden rol. De praktische invulling ervan is uiteraard de opbergruimte en de mogelijkheid om er iets op te zetten of zelfs aan te hangen. Maar daarnaast vervult een kast ook een andere, en meer sfeerbepalende rol. Tenzij je op zoek bent naar een kastje voor op zolder of voor in een tijdelijke studentenkamer, is een kast vele jaren een bepalende factor in een kamer. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen doorgaans eerde van bankstel of gordijnen wisselen dan van een kast. Daarom is het niet onverstandig om bij de aanschaf van een nieuwe kast alvast een beetje in te schatten hoe u de kamer waar de kast komt te staan, zich ontwikkeld. Het inrichten van een woning is altijd een doorlopend proces waarbij nieuwe meubels worden toegevoegd aan hetgeen er al staat.

Wat komt er in?

Ook is het handig om na te denken over hetgeen dat je van plan bent om in de kast te plaatsen. Mooie open kasten zijn mooi wanneer je er een luxe servies in plaatst. Maar wanneer elke kast in huis open is, waar laat je dan je doosjes prullaria, losse zakjes en andere spulletjes die je niet in het zicht wilt hebben. Ten tweede, en dat mag zeker niet vergeten worden, is het om nog een reden belangrijk om op voorhand na te denken over wat er in de nieuwe kast komt te staan. Het klinkt knullig, maar het zou niet de eerste keer zijn dat iemand zijn of haar prachtige en met zorg uitgekozen nieuwe kast eindelijk in de woonkamer heeft staan, om er vervolgens achter te komen dat deze niet diep genoeg is voor het servies dat er in geplaatst zou moeten worden. Dat zou jammer zijn.