Bij het inrichten van een nieuwe woning komt het uitzoeken van gordijnen kijken. Er is een groot aanbod te vinden in verschillende bedrijven die gordijnen maken en verkopen. Om het grote aanbod te beperken, neem ik alleen de aanbieders van gordijnen mee in mijn keuze.

Dan nog is de keuze binnen gordijnen groot. Om mijn zoekopdracht te verfijnen verdiep ik me in de voor- en nadelen van verschillende soorten raambekleding. Zo kom ik erachter dat er naast het ophangen van gordijnen, ook andere mogelijkheden zijn als raambekleding. Hier had ik nog niet eerder bij stil gestaan. Naast gordijnen zijn er ook rolluiken mogelijk als raambekleding.

Bij het verdiepen kom ik erachter dat rolluiken al snel buiten mijn opties vallen. Dit omdat rolluiken niet bieden wat ik zoek. Zeker hebben rolluiken voordelen, zoals de isolerende werking van warmte en werken de rolluiken mogelijk ook inbraakwerend. Dit waren niet de eigenschappen die voor mij belangrijk waren. Het belangrijkste aspect, dat rolluiken niet in aanmerking komen voor de inrichting, is dat rolluiken altijd aan de buitenkant zitten van een raam. Ik ben bezig met het inrichten van de binnenzijde van het huis, waardoor de rolluiken buiten beschouwing blijven. Nu rolluiken uitgesloten zijn, richt ik me weer op het kiezen van gordijnen. Bij verdiepen blijkt dat gordijnen niet de enige optie vormen als raamdecoratie.

Gordijnen en andere vormen van raamdecoratie

Naast gordijnen zijn er andere vormen mogelijk als raambekleding. Raamdecoratie is een vorm wat ook als raambekleding kan dienen. Het woord raamdecoratie geeft aan, dat het een decoratieve functie heeft voor ramen. Een raam kunt u ermee aankleden en onderdeel geven binnen het decor van een woning. Naast het decoratieve kan raamdecoratie ook functionele voordelen bieden. Denk aan het beïnvloeden van lichtinval, isolatie en privacy of de verduisterende functie. Bij het uitkiezen van een bepaalde vorm van raamdecoratie neemt u deze aspecten mee in de overweging om te bepalen, welke vorm het beste aansluit bij uw wensen. Een ander aspect die u mee kan laten wegen, is de sfeer van een interieur. Dit kunt u met raamdecoratie beïnvloeden. Verschillende vormen van raamdecoratie zijn bijvoorbeeld jaloezieën, paneel-, vouw- en rolgordijnen. Voor mij is het een grote aanwinst dat er tegenwoordig meerdere vormen van raamdecoratie zijn, die meer privacy bieden, zonder dat u afgezonderd bent van de buitenwereld. Neem de 4 aspecten (isolatie, lichtinval, privacy en sfeer) mee in de overweging voor het maken van een keuze bij raamdecoratie. Dit brengt u in de richting naar de juiste keuze.