Zit je krap bij kas en kan je wel een extra zakcentje gebruiken? Dan is lenen een reële optie. Maar de bank is sinds de crisis van 2009 niet scheutig met haar geld. Gelukkig is er een alternatief: particulier geld lenen, ook wel peer-to-peer genoemd.

Wat houdt het in?

Particulier lenen is zonder tussenkomst van een bank. Het aanvragen van zo’n lening kan via verschillende wegen. Zo kan je bij familie en vrienden aankloppen voor geld, maar je kan ook online terecht. Via bijvoorbeeld Marktplaats.nl of een online platform dat er speciaal is voor particuliere leningen.Het aanvragen van een particuliere lening is doorgaans eenvoudiger dan geld lenen bij een bank. De grote kredietverstrekkers zijn door de crisis huiveriger geworden met het lenen van geld aan particulieren uit angst dat zij de lening niet terug kunnen betalen. Bij particulier geld lenen, zoals via Marktplaats of een ander online platform, gaat dit eenvoudiger. Zo wordt daar bijvoorbeeld lang niet altijd geïnformeerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) of u een negatieve notering heeft.

Voordelen

Naast het feit dat de lat lager ligt bij particulier geld lenen dan bij de lenen via de banken, zijn er meer voordelen. Het geld dat de online kredietverstrekkers aan je lenen, komt namelijk van investeerders. Dit wordt ook wel crowdfunding genoemd. Door deze constructie is de rente van een particuliere lening doorgaans lager dan de rente bij de bank.

Daarnaast is het eenvoudiger om een relatief laag bedrag te lenen. Leningen vanaf 500 euro behoren vaak tot de mogelijkheden. Als je geld leent van familie of vrienden, is er vanzelfsprekend geen minimum bedrag of vaststaande rente.

Bij de online platformen heeft het voor de investeerders ook voordelen. Dit zijn vaak mensen die hun spaargeld ergens willen parkeren. Bij de bank is het rendement zeer laag, zeker door de huidige rentestand. Het particulier lenen biedt in dat geval uitkomst, want het rendement ligt daar voor hen een stuk hoger.

Aandachtspunten

Bedenk voor je geld gaat lenen wel dat ook geld kost. Particulier geld lenen is prettig en eenvoudig, maar zeker geen reden om roekeloos te zijn. Bekijk daarom goed je financiële situatie. Ook is het belangrijk om goed de voorwaarden van de lening te bespreken. Het zou vervelend zijn als je achteraf voor verrassingen komt te staan. Als laatste is het goed om alle mogelijkheden van tevoren op een rijtje te zetten. Particulier lenen via online platformen is veilig en vertrouwd, maar alleen als je het bij de juiste kredietverstrekker doet. Zorg er daarom voor dat je de juiste keuze maakt, of je nou kiest voor een online platform of voor iemand in je omgeving.

Kortom, particulier lenen heeft zo zijn voordelen. Het is goedkoper en makkelijker dan bij een bank. Wanneer je een lening wilt krijgen is particulier zeker een goede optie.