Iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met de overgang. De ene vrouw ondervindt meer last van overgangsklachten dan andere vrouwen. Dat betekent ook dat sommige vrouwen meer en langer last krijgen van deze klachten dan andere vrouwen. Vaak heeft dit te maken met de levensstijl. Als een vrouw ongezond eet kan zij meer last krijgen van dergelijke klachten die bij de overgang horen.

Symptomen

Enkele veel voorkomende overgangsklachten zijn:

–          Opvliegers en nachtzweten

–          Geestelijke onrust

–          Meer lichaamshaar

–          Extra gewicht

–          Het slaappatroon kan veranderen

–          Hoofdpijn

–          Hartkloppingen

–          Geheugenverlies

–          Slapeloosheid

–          Sombere en neerslachtige gevoelens

Dit zijn de meest voorkomende overgangsklachten die tijdens de overgang plaats vinden. Niet elke vrouw heeft hier last van. Zoals ik al schreef heeft de ene vrouw hier meer last van dan de andere vrouw. Dit heeft alles te maken met de lichamelijke conditie en de eetgewoontes. Ook roken, cafeïne, alcohol en kruiden kunnen sommige klachten verergeren. Als een vrouw pittige kruiden heeft gegeten is de kans groot dat zij een opvlieger zal krijgen.

Zoals u kunt lezen is de overgang dus echt geen pretje. Vooral omdat er veel gaat veranderen in en aan het lichaam. Dat komt door hormonen, doordat de eierstokken op een gegeven moment niet meer actief zullen zijn worden er dus minder vrouwelijke hormonen aangemaakt waardoor er veel veranderd. Om dit te compenseren heeft het lichaam een slim trucje bedacht, de hormoon productie wordt overgenomen door omliggende organen.

Tijdens de overgang verandert er dus erg veel. Vrouwen zitten vaak niet lekker in hun vel en zijn vaak vermoeid. Dit komt allemaal door de hormoonveranderingen die op dat moment plaatsvinden in het lichaam.

Overgangsklachten kunnen heel vervelend zijn maar zijn heel normaal en meestal gaan deze vanzelf weer over. In sommige gevallen kunnen deze klachten zo extreem zijn dat een bezoek aan de huisarts aan te bevelen is.