In de hersenen van de mens wordt er niet genoeg dopamine geproduceerd waardoor een storing in  de spierbeheersing ontstaat. De houdingen, de bewegingen en coördinaties worden sterk aangetast in het deel van hersenen die extrapiramidale systeem wordt genoemd. De parkinson ziekte kan ook erfelijk zijn. Bij vele patiënten hebben de enkele familieleden de parkinson al gehad.  De ziekte werd al in de vroege jaren beschreven door de arts James Parkinson. Er is nog steeds geen enkele aanwijzing waarom er weinig dopamine wordt geproduceerd. De dopamine is een chemische stof en het is de directe oorzaak bij deze aandoening.

De ziekte kan ook bij jongeren aangetroffen worden. Het kan na de 20ste jaar al voordoen. Maar de parkinson treeft in meeste gevallen personen die al boven hun 50ste jaar zitten. De ziekte kan zowel als bij de mannen als bij de vrouwen voorkomen. Er is geen verschil wat betreft het geslacht van de de personen in kwestie. Mensen die regelmatig hersenletsel krijgen of nemen antipsychotica medicatie lopen steeds de risico op parkinsonisme. Het is de term die de symptomen van de ziekte definieert. Bij de ziekte zijn er meestal geen complicaties op intellectuele gebied van de patiënt. Maar de persoon kan zich opgesloten ervaren in zijn lichaam die geen bevelen van zijn geest begrijpt.

Symptomen

De verschijnselen van de parkinson kunnen heel lang blijven duren. Het kan van enkele maanden tot enkele jaren blijven voor duren. Dit kan heel geleidelijk optreden maar ook heel plotseling zich voordoen. Deze verschijningen zijn afhankelijk van de stadia van de ziekte. Er zijn verschillende gevallen van symptomen die aangetroffen worden bij de parkinson. De patiënt kan heel wat problemen hebben van zijn geheugen. De mens kan heel moeilijke de details onthouden in zijn dagelijks leven. Op emotioneel gebied zal het ook wat achteruitgang zich voordoen. De patiënt zal veel depressiever worden. De houding verandert  tijdens het voordoen van verschijnselen. De mens zal vrij gebogen houding van zijn lichaam krijgen met als gevolg wat spierstijfheid. De bevingen van enkele lichaamsdelen zijn het vaak voorkomende verschijnselen. De patiënt zal meer last hebben van het beven van de armen, handen en benen.  De bewegingen worden ook langzamer naarmate de tijd verder gaat en de verschijnselen worden nog erger. Bij het slikken van eten of water zal de mens last krijgen omdat het zal wat moeilijker gaan dan vroeger.

Diagnose

Het stellen van de diagnose van de parkinson kan gebeuren door middel van enkele bestaande testen zoals mri en ct scans. Door het nemen van antiparkinson medicatie kunnen de dokter vast stellen wat voor reactie de patiënt daarop geeft .