De ziekte van Spondylitis ankylopoetica is eveneens bekend onder de benaming spondylitis ankylopoetica. De arts Bechterew was de eerste die deze ziekte heeft beschreven.

De ziekte is in feite een reumatologische aandoening. Hierbij worden dus de gewrichten tussen het bekken en het heiligbeen ontstoken. De ontsteking gebeurt eveneens tussen de wervels. Hierbij vormt dus een littekenweefsel. Dit wordt vervolgens opgevuld in de ruimte tussen de beenderen en ontwikkelt zich tot een bot. Hierdoor zal de wervelkolom een kromming krijgen waardoor de mens in kwestie zal krom gaan stappen.

Klachten

De ziekte van bechterew heeft zeer afwisselende verschijnselen. Je kan veel pijn hebben in de rug en de billen zullen heel stijf worden. Hierdoor zal je de stijfheid vrij lang voelen. Enkele mensen hebben stijve lichaam gedurende hele dag. De rug zal in de loop van de tijd moeilijk beweegbaar zijn. De voornaamst voorkomen plaats is de onderkant van de rug. In verscheidene voorvallen zal deze pijn eveneens in bovenkant voelbaar worden. De pijn kan bovendien zich verplaatsen naar de borstkas. De knieën en de enkels zullen overigens pijn doen omdat daar zijn ook gewrichten aanwezig. Enkele mensen kunnen ook oogontsteking krijgen. De ogen van de patient zullen pijnelijk en rood van kleur zijn. Het is aanbevolen om de arts te raadplegen voor eventuele onderzoek om geen ernstige schade te overhouden

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte bechterew is nog steeds niet bekend. De aandoening treft meer mannen aan dan vrouwen. Er is bekend dat bij bechterew ziekte erfelijke factoren een rol spelen. Het kind kan de ziekte van de ouders krijgen. Dit kans is klein toch het is zeker niet uitgesloten.

Diagnose

De verschijnselen bij deze aandoening zijn vrij afwisselend. Daarom zal het niet zo eenvoudig zijn om de diagnose te geven. Men zal een accuraat en uitgebreid lichaamsonderzoek moeten doen. Er zullen ook enkele röntgenfoto’s moeten gemaakt worden. In enige voorvallen zal men bovendien mri en ct scans maken.

Behandeling

Helaas is er geen behandeling voor deze aandoening. Door middel van een paar behandelingsmethoden kan men wel enkele klachten verhelpen. Er wordt aanbevolen om zo veel mogelijk te bewegen. Aan de hand van fysiotherapie kan je oefening uitvoeren waardoor de bewegen van de rug wat makkelijker zal worden. De mogelijkheid dat je rug krom zal worden, zal op dit manier verminderd worden. De arts zal bovendien medicaties kunnen voorschrijven om bepaalde verschijnselen te verlichten. Je moet altijd eerst de arts contacteren indien je zulke klachten hebt.