De medische term voor de ziekte van kahler is de multipel myeloom. Deze ziekte vindt zijn oorsprong plaats in de beenmerg, meer specifiek in de plasmacellen.

Buiten de plasmacellen zijn in de beenmerg ook andere cellen die op het einde in onze bloed terechtkomen. De functie van deze plasmacellen is dat ze verantwoordelijk zijn voor de productie van afweerstoffen in ons lichaam voor bescherming tegen alle mogelijke bacteriën en virussen. Het zijn in feite eiwitten. De ziekte van kahler treedt op bij oudere mensen. Echter het is niet uitgesloten voor de jongeren. Een gevorderde stadia van de ziekte kan ervoor zorgen dat de botten waar de cellen bevinden ook erg aangetast worden.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van multipel myeloom treden op vele manieren op. Er bestaan al enkele meest voorkomende symptomen. Vaak kan de mens zich heel moe worden. Je kan ook bloedarmoede hebben. De mens zal weinig immuniteit bieden tegen alle mogelijke infecties. Af en toe zal je pijn hebben in de botten. Er bestaat tevens een kans voor botbreuken. De kalk gehalte in je bloed kan behoorlijk toenemen.

Diagnose

Er zijn enkele manieren om de diagnose van de aandoening vaststellen. Er zullen röntgenfoto’s genomen worden van de botten om meer duidelijk beeld te ontvangen. De bloed zal zorgvuldig onderzocht worden. Men zal ook testen doen van de urine. Er is ook een biopsie voor de beenmerg. Men kan ook scans gebruiken als mri om meer en duidelijk diagnose verkrijgen.

Behandeling

Om de ziekte van kahler te behandelen zijn er een aantal methoden. Maar er is nog steeds geen definitieve genezing voor deze ziekte. Na de behandeling zullen de klachten wat verminderen. Aan de hand van de voorkomende klachten en de leeftijd van de patiënt zal er een geschikte behandelingsmethode toegepast worden. De ziekte kan verscheidene impact per persoon geven. Daarom zal er op voorhand een juiste diagnose vastgesteld worden.

Op de jongeren zal de behandelingsmethode wat extremer zijn dan op mensen met oude leeftijd. Aan de hand van chemo en menging van passende middelen is er een therapiekuur. In sommige gevallen kan men ook voor stamceltransplantatie gaan. Na de behandeling zal men een juiste analyse moeten doen om de impact van de behandeling te oordelen. Nadien zullen nog bepaalde medicaties voorgeschreven worden. Het is aanbevolen om de arts te raadplegen indien er is sprake van besproken symptomen. Het is belangrijk om op tijd de ziekte te behandelen om onnodige problemen in de toekomst te vermijden.