Veel mensen hebben er wel eens last van. Je ligt heerlijk in je bed en precies wanneer je eigenlijk in je diepe slaap terecht komt schrik je wakker van een schok die door je lichaam gaat. Soms kun je ook het gevoel hebben dat je in een diepte valt, dit is eigenlijk een heel vreemd fenomeen. Wat is dit eigenlijk? Zo’n schok heet eigenlijk een hypoagoge schok of een slaapstuip. Eigenlijk is er nog geen wetenschappelijke verklaring voor dit gevoel want er is nog nooit uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar er zijn wel een aantal theorieën.

Stress

Er wordt wel eens gedacht dat de stuiptrekkingen in verband staan met stress, angst of een verstoorde nachtrust. De stuiptrekkingen komen vaker voor wanneer iemand heel moe is of oncomfortabel ligt. Een andere gedachte is dat je tijdens het in slaap vallen kleine REM-slaapjes doormaakt waarin je telkens begint te dromen en de spieren zich dus ontspannen. De REM slaap zou in verband kunnen staan met de schokken.

Ontspannen spieren

Tijdens je slaap zijn je spieren geheel ontspannen en tijdens je REM slaap, de droomfase, zijn je spieren van je ledematen zelfs tijdelijk verlamd. Je valt niet in een keer in slaap, alsof er een aan en uit knopje voor is, en ook je spieren werken niet zo. Je hersendelen vallen achtereenvolgens in slaap, je zal dus nooit in eens omvallen omdat je in slaap valt. Omdat je hersendelen achtereenvolgens in slaap vallen kan het wel eens gebeuren dat je hersendelen die nog wakker zijn denken dat je valt en daarom spannen in een reflex al je spieren om je staande te houden. Dit kan ook de oorzaak zijn van een schok in de ledematen.

Er zijn veel mensen die wel eens last hebben van een schokje op het moment dat ze in slaap vallen, dit kan zelfs meerdere keren per nacht gebeuren. Wanneer je echter het gevoel hebt dat het meer dan een schrikmoment is, kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. Houd je klachten een tijdje bij, schrijf bijvoorbeeld een week lang op wat je voelt en waar je last van hebt zodat je dit goed uit kunt leggen aan je huisarts.

Een normale schok kan als vervelend ervaren worden, maar het kan absoluut geen kwaad. De schokken zijn dus niet gevaarlijk, maar kunnen jou of je partner wel laten schrikken. Voor goede nachtrust is het belangrijk om een goed bed, hoofdkussen en dekbed te hebben en in een donkere, ventilerende kamer te slapen. Kijk voor een goed bed eens op slaapkenner.nl.