De aandoening glaucoom is een vrij vaak voorkomende ziekte. De behandeling van de ziekte vereist een vroege ingreep. Een late behandeling kan dikwijls schade aan de oogzenuw toebrengen. Als gevolg kan de persoon blind worden. De ziekte gaat in vele gevallen gepaard met een hoge oog druk. De hoge belasting heeft te maken met het vocht in oog dat de oog bol in evenwicht houdt. Indien de oog vocht te veel wordt, zal de druk hoog worden.

Oorzaak

Toe nu toe is het nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak van deze aandoening is. Men weet dat de oogzenuw wordt zwaar opgevreten door hoge oog druk. Daardoor kan dan een uitvalling van het gezichtsveld ontstaan. Alle twee ogen worden aangetroffen door de ziekte. Van oog tot oog zal de aantasting verschillende gevolg hebben. Mensen op alle leeftijden kunnen deze ziekte hebben. Het kan zelfs ontstaan als gevolg van andere oog aandoeningen

Typen

Er bestaan reeds een paar soorten van glaucooms. Het meest voorkomende soort is de open kamerhoek. Een andere vorm is afgesloten kamerhoek glaucoom waardoor een acuut glaucoom kan ontstaan. Dit zorgt dan voor dat de mens wazig zicht krijgt, hoofdpijn krijgt en misselijk wordt.. Het is vitaal om op tijd een treatment te hebben. Er is tevens een normale oog druk glaucoom. Zelfs zonder verhoogde oog druk kan de oogzenuw hierbij aangetast worden. Indien je verziend bent dan loop je meer risico om een afgesloten kamerhoek glaucoom te krijgen.

Diagnose

De diagnose zal vastgesteld worden door een aantal controles. De druk in het oog zal gecontroleerd worden. Het zal gedaan worden door een oogarts. Het kan wel zijn dat deze metingen meermaals wordt herhaald. Er zal ook controle gedaan worden naar de oogzenuw

Behandeling

Door middel van oogdruppels zal de druk in de ogen verlaagd worden. Het vocht niveau kan men met behulp van laser stralen in evenwicht brengen. Om de beschadiging aan oogzenuw te beperken, kan er eveneens een operatie uitgevoerd worden. Het is uitermate vitaal om geen schade aan de oogzenuw toebrengen anders zal dit ernstig gevolgen voor het zicht hebben. Het is volledig important om op voorhand de oogarts te raadplegen.