Osteoporose, of botontkalking, is de meest voorkomende oorzaak van een ingezakte wervel, ook wel gebroken wervel genoemd. Voor de gebroken wervel hoeft niet altijd een verklaarbare reden te zijn, ze kunnen zomaar inzakken. Wanneer er echter één gebroken wervel is, dan is het risico op het krijgen van meerdere breuken groter. Nederland telt jaarlijks ongeveer 16.000 wervelbreuken. Wanneer de wervel niet vanzelf herstelt kan een verdere behandeling of operatie nodig zijn.

De wervelkolom

De wervelkolom van een mens telt 24 ruggenwervels en deze staan in verbinding met elkaar door tussenwervelschijven die uit kraakbeen bestaan. Ruggenwervels hebben een poreus bot van binnen met een hard bot aan de buitenkant. De ruggenwervel en tussenwervels ondersteunen samen het bovenlichaam en het hoofd.

Wervelbreuk

Een wervelbreuk kan zorgen voor de volgende klachten:

  • Ernstige rugpijn

  • Soms straalt de pijn uit naar de huid en ledematen

  • Minder kracht in de benen

  • Minder gevoel

Behandeling

Om vast te kunnen stellen of er sprake is van een ingezakte wervel is het maken van een röntgenfoto voldoende. Wanneer er eenmaal vastgesteld is of het om een wervelbreuk gaat is het niet altijd nodig om de ingezakte wervel te behandelen. Het kan zijn dat de breuk vanzelf weer over gaat. Mocht je wel veel pijn hebben, dan kan het slikken van pijnstillers zoals paracetamol helpen, en als blijkt dat dit niet voldoende is kun je altijd met je arts overleggen of het nodig is om vervolgstappen te ondernemen. Soms kan oefentherapie of een corset helpen bij het herstel.

Het kan ook zijn dat er een andere behandeling nodig is. Bijvoorbeed percutane vertebroplastiek. Hier wordt de reggenwervel door de huid heen sterker gemaakt. Een arts prikt met een naald door de huid in de ingezakte wervel, waar vervolgens een beetje ‘botcement’ in de wervel gebracht. Door de versteviging van de wervel is er meteen een verlichting van de pijn.

Overleg altijd met je arts naar de mogelijkheden die er voor jou zijn. Als je last hebt van botontkalking zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Je zou dan moeten zorgen voor genoeg vitamine D opname, genoeg calciumopname via zuivel en genoeg lichaamsbeweging.