Wondroos is een bacteriële infectie aandoening van het onderhuidse vetweefsel en van de vel. Een andere benoeming voor de aandoening is de belroos. In feite het is een aandoening dat bestaat uit een stapel van aandoeningen.

Bijgaand kan de besmetting uiteenlopend zijn en de veroorzaker kan ook verschillend zijn dan in andere situatie. De wondroos behandeling zal moeten zich voordoen aan de hand van antibiotica. Dit moet immers vlug gebeuren om nog meer complicaties te ontwijken. De streptokokken zijn bacteriën die een wondroos aanrichten. Deze zullen door de huid binnenvallen. Dat gebeurt meestal via een open wondje, een pukkel of een schaafwond.

Symptomen

De verschijnselen bij een wondroos zijn in de meeste situaties tastbaar op het gezicht en op de benen. De vel krijgt plotseling een rode kleur, de rode vlek wordt fel, zwelt en veroorzaakt pijn. Er gaan evenals blaren opkomen langs de benen. Bij de kinderen komt de belroos tevoorschijn op het gelaat. Het is dikwijls waarneembaar aan ene zijde van het gelaat waar ook een oorontsteking kan beginnen. De huid wordt vervolgens goed verkleurd en opgezwollen. Dit ontwikkeling maakt de kleintje heel ongezond. De belroos moet op tijd behandeld worden anders zal het zich uitbereiden en de spieren zouden heel fel beschadigd worden. Er zullen tevens abcessen, nierontsteking en trombose veroorzaakt worden. In extreme scenario`s kan dit kwaal zelfs een fatale afloop hebben.

Diagnose

De diagnose van de wondroos wordt gewoonlijk vlug en praktisch vastgesteld aan de hand van de ontstane symptomen. De afhandeling van de belroos gebeurd door het pakken van antibiotica. Bij ergere toestanden zal de patiënt in het hospitaal opgenomen worden. Bij ergere zwelling van het been zal er een verzorging met verbanden plaatsgrijpen. Hierdoor zal de herstel aanzienlijk sneller gebeuren.

Als de wondroos op het been plaatsvindt, zal die gewoonlijk binnengedrongen zijn langs een toegankelijk wondje. Dikwijls worden deze veroorzaakt wegens schimmelinfecties en kunnen behandeld worden met een crème voor schimmels. Deze moet u degelijk onder de gaten aanhouden vermits de schimmelinfecties aanbreken dikwijls terug. Er wordt aanbevolen voor een goede hygiëne van het lichaam.

Eenmaal de afhandeling afgerond is, zal later de erysipelas genezen worden. Er kan na de afhandeling enig rode en dikkere plekken overgehouden worden. Dit kan opgelost worden door het aanwending maken van zwachtel. In enkele situaties kan de aandoening immers weleens terugkeren. Andere mensen krijgen zeer vaak belroos dat ze nagenoeg continu injecties dienen krijgen om de kwaal onder de hoede te houden.