Maar eens even op internet gegaan, om te ontdekken wat een gezondheidswinkel nu eigenlijk inhoudt. Bij het horen van de naam, krijg je immers toch snel een beeld van stoffig, zweverig, serene rust en geitenwollen sokken. Niet fout, maar alles behalve hip, jong of strak. Meer prul, stof, rommel. Terwijl de spullen die worden verkocht juist wel hip, strak en gezond zijn.

De gezondheidswinkel verkoopt immers allemaal gezonde, eerlijke, verantwoorde dingen. Althans, dat is de insteek. Van gezonde zoetstoffen, kokosolie en Goij bessen, tot zeepjes, haarkleuring en afslankproducten. Het is duidelijk: gezond leven wordt steeds hipper, dus veel producten in de winkel zien er ook echt hip uit. Kijk bijvoorbeeld naar de verpakkingen van de kokosvet of de leuke verpakking van de rauwe chocolade. Het is voortaan leuk om gewoon even lekker rond te snuffelen in de gezondheidswinkel.

Waken over de gezondheid van lijf en leden. In een gezondheidswinkel vind je allerlei producten op natuurlijke basis voor verschillende gebruiksgebieden. De meeste winkels kunnen direct uit hun grote assortiment allerlei artikelen leveren. Denk dan aan natuur- en dieetvoeding, homeopathie, vitamines, mineralen, gezondheidssupplementen en natuurlijke cosmetica en ook lichaamsverzorging.

Veel gezondheidswinkel bestaan al tientallen jaren, soms zelfs van vader op zoon of van moeder op dochter. De klant kan er dus gemakshalve vanuit gaan dat hij een deskundig advies krijgt. Of het nu gaat om de toepassing van diverse hoogwaardige vitamines en mineralen of de bijwerkingen van afslankpreparaten, maaltijdvervangers en pillen, crème en poeders. Maar er is natuurlijk nog veel meer te koop, te zien, te ruiken en te proberen. In zomaar een willekeurige gezondheidswinkel zijn over het algemeen de volgende artikelen wel te vinden:

Assortiment gezondheidswinkels

– Op het gebied van gezondheid (algemeen): blaas.nieren, prostaat; gewrichten, vetzuren; gezondheid overig: luchtwegen, keel, longen; maag, darmen; gezondheid algemeen, rustgevend; vitaminen, mineralen, aminozuren.

– Gezondheid algemeen: geneesmiddelen; insectenbeten; mee op reis; menopauze, menstruatie, hygiëne; overig gezondheid speciaal: snurken, stoppen met roken en suikervrij.

– Baby/zwangerschap: flessen, spenen, luiers, doekjes, voeding, verzorgend.

– Uiterlijk: vrouwengeuren, mannengeuren; haarverzorging: ontharen, scheren; huidverzorging; lichamelijke verzorging; make-up; dag- en nachtverzorging; mondverzorging; overig uiterlijk.

– Speciale voeding/glutenvrij: brood, crackers, muesli; diepvries; koekjes, cake, snoep; melen en toebehoren; overige glutenvrij, pasta’s, sauzen, soepen; snacks.

– Sport: tape en bandages voor blessures en kneuzingen en als preventie; sport overig: verzorging, voeding, drank.

– Voeding: snoepgoed, voeding overig.

– Overig: dieren; huishoudelijk.