Je zou het bijna niet geloven dat algen, die gewoonlijk met vuiligheid in verband gebracht worden, goed zijn voor de gezondheid. Chlorella, is een groene alg en komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. Er wordt gezegd dat chlorella algen zware metalen uit het lichaam kunnen verwijderen en ook zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en helpt bij genezing van een aantal chronische ziekten.

Wetenschappelijk onderzoek

In een wetenschappelijk onderzoek, toegepast op ratten is gebleken dat Chlorella vulgaris, de algensoort die vaak in voedingssupplementen gebruikt wordt, apoptose of natuurlijke celdood kon stimuleren en op deze wijze kankercellen kan tegengaan. Andere Chlorella soorten, bleken ook zeer nuttig in het afremmen van de groei van kankercellen en het versterken van het immuunsysteem. Wetenschappers hebben daarnaast twee producten met de Pyrenoidosa-vorm van Chlorella getest op patiënten met de chronische ziekte fibromyalgie, hetgeen een ziekte is met chronische pijn, een hoge bloeddruk en de ziekte colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het darmslijmvlies. In al deze onderzoeken waren de testresultaten positief. Om dit echt goed te testen is nu verder onderzoek bij mensen noodzakelijk. Er zijn echter zeer overtuigende wetenschappelijke aanwijzingen gevonden voor het gebruik van Chlorella in combinatie met ontgifting van het menselijk lichaam.

Ontgiften

Chlorella heeft een celwandstructuur die uniek is, waardoor dit alg de eigenschap heeft om zware metalen uit het lichaam te kunnen verwijderen. In de celwand zitten stoffen die zich kunnen binden aan zware metalen zoals cadmium, lood en kwik. Op die manier kunnen deze giftige metalen worden verwijderd ze uit het menselijk lichaam. Daarnaast versnelt Chlorella de uitscheiding van bepaalde schadelijke insecticiden. Aan het begin van de wetenschappelijke onderzoeken kregen ratten, die vergiftigd waren met de stof chloordecon, Chlorella protothecoides toegediend. Dit bleek het ontgiftingsproces behoorlijk te versnellen: de waardetijd van het kankerverwekkende insecticide daalde maar liefst van 40 naar 19 dagen.

Uitscheiden van giftige dioxinen

In een ander wetenschappelijk onderzoek ontvingen ratten giftige dioxinen. Dioxinen zijn industriële stoffen die alle mensen binnen krijgen, naast het natuurlijke voedingspatroon en bij een voedingspatroon met tien procent Chlorella. Aansluitend werd vastgesteld hoe groot de waarde van de dioxinen was die de ratten uitscheidden. De ratten die tien procent chlorella consumeerden, scheidden veel meer dioxinen uit dan de andere groep ratten. De wetenschappers trokken te conclusie dat Chlorella naast voorkoming van dioxinen in het menselijk lichaam tevens bevordert dat dioxinen die reeds in het lichaam zijn opgenomen, sneller worden uitgescheiden.

Voor vrouwen die borstvoeding geven kan dit heel erg belangrijk zijn. Bij een onderzoek in Japan is gebleken dat de vrouwen die Chlorella innamen, een behoorlijk lager dioxinegehalte in de voedingsmelk hadden dan de overige proefpersonen. De wetenschappers trokken de conclusie dat de resultaten suggereren dat inname van Chlorella door de moeder kan zorgen voor een lagere overdracht van dioxinen op het kind via de moedermelk. Dit wetenschappelijk onderzoek werd gedaan met vijfendertig zwangere vrouwen.

Voedingssupplement

Voor mensen die Chlorella willen gebruiken als voedingssupplement, is het belangrijk om een product te kiezen dat van goede kwaliteit en hoogwaardig is. In het verleden is er gespeculeerd over vervuiling van de algen met zware metalen die in het water kunnen zitten waarin deze alg groeit. Chlorella is zelf absoluut niet giftig. Er kunnen echter wel lichte bijwerkingen optreden, zoals buikloop, maagkrampen en in zeldzame gevallen ook misselijkheid. Hoogwaardige kwaliteit chlorella algen zijn online te bestellen bij de gezondheidswinkel.