Een heupoperatie wordt gedaan bij slijtage van het heupgewricht. Een heupoperatie is een ingreep waarbij het heupgewricht vervangen wordt door een prothese. Afhankelijk van de status van de slijtage wordt er gekozen voor een gehele of gedeeltelijke nieuwe heup.

Een heupoperatie wordt in Nederland gemiddeld ongeveer 20.000 keer uitgevoerd. Vaak om de reden dat het heupgewricht versleten is, in sommige gevallen kan er geopereerd worden omdat het heupbot gebroken is. Wanneer een heupgewricht versleten is brengt dit heel veel pijn met zich mee.

Heupoperatie voor pijnverlichting

De heup is eigenlijk de schakel tussen het bekken en het dijbeen. Het heupgewricht bestaat uit de heupkom en de heupkop. Wanneer de heup gezond is passen de heupkom en de heupkop precies in elkaar. Het heupgewricht zorgt ervoor dat de spieren om het been te sturen alle kanten op kunnen bewegen. Het kraakbeen zorgt voor een soepele werking tussen de heupkop en heupkom.

Wanneer er iets aan de hand is, zoals artrose, kan het kraakbeen slechter worden. Bij Artrose wordt het kraakbeen aangetast waardoor het niet meer soepel is en er slijtage ontstaat. Slijtage veroorzaakt de pijn die in de heup kan ontstaan. De pijn kan door de slijtage uitstralen naar het bovenbeen, knie, billen en onderrug. Door de pijn wordt traplopen, bukken of het aantrekken van sokken en schoenen steeds moeilijker. Wanneer je dit merkt kun je spreken van een versleten heup. Wanneer de pijn de activiteiten van het dagelijks leven gaat belemmeren kan de patiënt kiezen voor fysiotherapie. Wanneer ook fysiotherapie niet meer helpt om de pijn te onderdrukken kan er gekozen worden voor een heupoperatie waarbij het heupgewricht gedeeltelijk of geheel vervangen wordt door een kunstheup.

Vaak zijn het ouderen die een nieuwe heup krijgen, de gemiddelde leeftijd voor deze ingreep ligt dan ook op 73 jaar.

Hechtingswijzen na een heupoperatie

Er zijn diverse heupprothesen die geplaatst kunnen worden tijdens een heupoperatie. Afhankelijk van de klachten wordt er voor een bepaalde prothese gekozen. Elke prothese bestaat uit 2 onderdelen, een vervangende kom die in het bekkenbot wordt vastgezet en een kunstmatige kop die in het dijbeen wordt geplaatst.

Naast verschillende soorten prothesen zijn er ook verschillende manieren om de prothese te bevestigen tijdens een heupoperatie.

Er kan gekozen worden voor cement. Wanneer hiervoor gekozen wordt moet je niet denken aan bouwvakkerscement, maar het gaat om speciale kunsthars. Op deze manier hecht het bot vaak goed aan de implantaten. Het kan ook wel eens voorkomen dat het bot niet goed hecht aan de prothese.

Een andere manier van een prothese plaatsen is de ongecementeerde manier. Bij deze manier hebben de kom en de steel van de prothese een wat ruwer oppervlak. Door dit ruwe oppervlak blijft de prothese goed op zijn plaats zitten in het bot. De prothese zal dan door middel van botweefsel weer vastgroeien.

Revalideren na een heupoperatie

Een heupoperatie is een zware ingreep waarbij je langere tijd moet revalideren. Je begint altijd direct met revalideren na een heupoperatie. De dag na de operatie begin je al met fysiotherapie om zo snel mogelijk weer in beweging te kunnen komen. De revalidatie is 6 weken intensief en onder begeleiding van een fysiotherapeut.