Wie te maken krijgt met de huidige leegstandswet weet vaak niet wat de consequenties kunnen zijn voor de rechten rond het eigen winkelpand of woning. Toch is dit bezit voor de meeste mensen één van de meest kostbare dat ze hebben. Daarom is het belangrijk een adviseur in te schakelen die u alles kan vertellen over de leegstandswet.

Een oplossing voor het gebruiken van een pand kan tijdelijke huur zijn. In zo’n geval wordt er een huurovereenkomst opgemaakt waarin exact staat beschreven waar de verhuurder en de huurder aan toe zijn. In zo’n huurovereenkomst moet bijvoorbeeld duidelijk worden gemaakt dat er sprake is van tijdelijke huur, het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst. Stelt u zich eens voor dat dit vergeten wordt en de huurder voor onbepaalde tijd in uw woning kan blijven. Dat is toch het laatste wat u wilt?

Daarom is het verstandig u te laten adviseren door iemand met veel verstand van de leegstandswet en tijdelijke huur in het algemeen. In dat geval weet u namelijk zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan en weet de huurder ook wat zijn plichten zijn. Dan kunnen beide partijen zorgeloos van elkaars voordelen genieten.

Tijdelijke huur is vaak een voordeel           

Wie een huurovereenkomst aangaat met een tijdelijke huurder weet zeker dat er goed voor zijn of haar gebouw gezorgd gaat worden. Dat is vaak al een hele zorg minder omdat u al naar een andere woning of winkel bent verhuisd. Het kan in zo’n geval ten koste gaan van de waarde van uw pand als er voor een relatief lange periode helemaal geen gebruik wordt gemaakt van het oude, leegstaande pand. Bovendien zorgt de leegstandswet dat u, ondanks dat u niet meer van een pand gebruik maakt, nog steeds plichten heeft als eigenaar.

Het is dus alleen al in het kader van de leegstandswet verstandig een huurovereenkomst op te laten maken door een jurist. Deze kan de inhoud van een huurovereenkomst dromen en zal daarom letten op alle details die u als onwetende over het hoofd ziet. In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken over uw eigendom en kunt er, als zich een nieuwe bestemming voor het pand aandient, ook snel weer afscheid nemen van de huurder.