Heeft u wel eens met handelsrecht te maken gehad? Weet u precies wat dit recht is? Rechtsregels met betrekking tot handel zijn de juridische wetsregels zoals ondernemingsrecht en handelsrecht, die op ondernemingen en handelsactiviteiten van toepassing zijn en het toezicht op de naleving van deze juridische wetsregels. Dit type recht wordt onder meer toegepast in civielrechtelijke zaken in verband met een geschil of conflict.

Waar kunt u handel en recht studeren?

Er bestaat Nederlands – en Internationaal handels-recht. Aan de Hogescholen voor (Internationaal) handels-recht (HAN) of International Business Law kun je dit juridische vak studeren. En ook aan de universiteiten in en buiten Nederland, waar je het vak Rechten en / of Juridische Zaken kunt studeren. Via diverse particuliere instanties, zoals de Open universiteit en schriftelijke online opleidingsorganisaties, kun je handel juridisch ook stapsgewijs leren door steeds een certificaat verder te halen. Wanneer je in bezit bent van een handelsrechtdiploma of afgestudeerd bent aan de rechtenfaculteit wordt je bijvoorbeeld rechter, advokaat of juridisch adviseur of dienstverlener op het handelsrechtgebied. Deze studie is breed en geeft een ruim perspectief op een baan. Dus mocht u nog niet weten wat u wilt gaan studeren en u bent wel een bolleboos? Deze studie is het overwegen waard.

De toepassing van recht ten aanzien van handel

Handelsrecht wordt onder meer toegepast in de praktijk van advocatenkantoren, notariaten, rechtbanken, juridische adviesbureau’s of rechtswinkels en in zelfstandige ondernemingen die adviseren over handelsrecht. Wanneer krijgt u in de praktijk nu te maken met dit soort recht Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een faillietverklaring of bij een conflict over pandrecht. Maar ook bij allerlei ondernemingszaken, zoals eigendomsrecht, verzekeringsrecht, octrooirecht, merkenrecht, vervoerrecht, betalingsverkeerrecht, waardenpapierenrecht en nog veel meer. Gelukkig bestaat deze studie want in een wereld waar het gaat om handel en geld is het belangrijk dat er recht gesproken wordt. Want anders zou de machtigste persoon of instantie los van de inhoud van een geschil altijd overal mee wegkomen. Nee, het recht moet ook in de handel zegevieren. Handelsrechtkennis hebben we in Nederland en internationaal nodig om een eerlijke rechtspraak te kunnen doen over handelsconflicten in Nederland, in Europa of wereldwijd.