Tanzania is een ontzagwekkend land. Lange vlaktes, tropische regenwouden en mooie waterpartijen maken dat dit land voor ieder wat wils te bieden heeft. Wat dit land helemaal bijzonder maakt is de grote verscheidenheid in flora; en vooral; fauna. Dit maakt Tanzania het perfecte land om op een safari dieren te spotten. Zoals bijvoorbeeld de befaamde big five.

The big five

Met ’the big five’ worden de vijf grootste en meest ontzagwekkende dieren van Afrika bedoeld. Dit zijn de olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel. Deze vijf dieren zijn bijzonder om te spotten omdat ze óf moeilijk te vinden zijn óf gevaarlijk zijn om dichtbij te komen. Als je toch the big five van je bucketlist wilt strepen is voor een safari Tanzania de perfecte plek.

De olifant

De olifant is een van de meest robuuste dieren van Afrika. Het dier straalt wijsheid en goedmoedigheid uit. Toch is het ook een heel krachtig dier wat alles kan overwinnen. Vrouwtjesolifanten leven in groepen, mannetjes verlaten de groep rond hun tiende levensjaar en leven in solidariteit.

De neushoorn

De neushoorn is een beetje de underdog van the big five. Geheel onverdiend natuurlijk. Veel kunstenaars hebben inspiratie opgedaan bij dit sterke dier met een aparte vorm. Tal van beeldhouwers en schilders hebben het dier afgebeeld. Vooral het meest bijzondere deel van het dier, de hoorn, is volgens veel mensen een van de slimste afweermiddelen in het dierenrijk.

De leeuw

De nobele koning van de savanne, de leeuw. Leeuwen zijn naast hun nobele uitstraling ook voornamelijk roofdieren. Vogels, antilopen en zebra’s vallen vaak ten prooi aan dit beest. Veel mensen willen graag de leeuw in het echt zien omdat ze benieuwd zijn hoe imponerend het beest in het echt is. Mensen die het geluk hebben gehad dat ze een leeuw hebben kunnen spotten zijn altijd vol ontzag; de leeuw stelt nooit teleur.

De luipaard

De luipaard, of ook wel panter genoemd, is een elegant, sierlijk dier met een assertief karakter. De panter beweegt zich voort op een lichtvoetige wijze en kan hierbij een uiterst hoge snelheid bereiken. Net als de leeuw is het een roofdier, waar veel kleinere dieren aan ten prooi vallen. Het meest bijzondere aan de luipaard is de bijzondere tekening in de vacht; een soort motief van bruine cirkels met een bruine rand.

De buffel

De buffel is een vriendelijk dier dat voornamelijk leeft op een vegetarisch dieet. De buffel gaat er vooral ’s nachts op uit. Hoe vriendelijk het dier normaal gesproken is hoe gevaarlijk hij wordt in het nauw. Als het dier wordt aangevallen of in een hoek wordt gedreven kan het de grootste dieren aan.

Waar te vinden

De kans dat je alle dieren van the big five treft op een safari is klein. Die kans is natuurlijk wel te beïnvloeden. Waterplassen op de savanne zijn de hotspots van het dierenrijk. Het is de plek waar alle dieren komen drinken en komt jagen. Plekken met veel water bezoeken op je safari is dus een goed idee. Het noorden van Tanzania kenmerkt zich door meer water in de buurt van nationale parken.

Andere bijzondere dieren

Het Natronmeer in het noorden van Tanzania is de plek om iets heel bijzonders te zien. Het meer is de thuishaven van een van ’s werelds grootste groepen flamingo’s. Duizenden roze vogels genieten samen van het heerlijke water in het Natronmeer. Een spektakel om te aanschouwen; vooral tijdens de flamingovluchten in het voorjaar en najaar.

Nationale parken

Als je een safari wilt maken met een grote kans op het spotten van bijzondere dieren is het een aanrader om een nationaal park te bezoeken. Tanzania beschikt over een groot aantal mooie nationale parken. Serengeti National Park, Mount Kilimanjaro National Park en Udzungwa Mountains National Park zijn de bekendsten. Elk park heeft zijn eigen bijzondere punten afhankelijk van wat je wilt zien.

Safari in nationale parken

Voor een safari heb je twee mogelijkheden. Je kunt een particuliere safari boeken die door nationale parken gaat of je kunt via het nationaal park een safari boeken. Beide manieren verschillen niet veel van elkaar; bij een particulier georganiseerde safari is het vaak zaak om goed te bekijken wat je krijgt voor je geld.

Genieten van zeldzame dieren

Hoe mooi, ontzagwekkend of bijzonder we deze dieren ook vinden; ze zijn de laatste jaren enorm geslonken in aantallen. Vier van the big five zijn ernstig beschermd om de populatie te behouden. Geniet dus van al het prachtige wat Afrika te bieden heeft en heb respect voor de flora en fauna. Voor een bijzondere safari Tanzania aandoen; puur genieten.