Een kort of langer verblijf in Zuid-Limburg is erg geliefd onder mensen die zich in Nederland een beetje in het buitenland willen voelen. Of ze nu komen voor de rust, even bijkletsen en lachen met vrienden en vriendinnen in de jaarlijkse reünie, dan wel ze komen voor een sportief weekend wandelen of fietsen over de heuvels van het 5-sterrenlandschap. Daar hoort een vakantiehuis bij, dat sfeervol is, waar je je thuis voelt en ontspannen kunt genieten bij de open haard.

Een gezellig vakantiehuis zuid-Limburg in een karakteristiek monument

Het Mergelhuis te Gulpen – met slaapplek voor 6 personen – is zo’n vakantiehuis. “Alsof je thuis komt’, reageren veel gasten op de beoordelingssite Zoover: smaakvol ingericht, ruime woonkamer met uitzicht op de Gulpener berg, open haard, fraaie kunst aan de muur en een grote tuin met barbecue. Ze geven het Mergelhuis een 8,4! En zelfs een 9 voor de ruimte. Ook de ligging ten opzichte van wat Gulpen te bieden heeft. Een subtropisch zwemparadijs voor de kinderen. Supermarkten en winkels op een paar minuten lopen. Ook op loopafstand: de terrasjes waar je gezellig kunt uitblazen van een wandeling of een dagje shoppen in Aken, Heerlen of Maastricht.

Bourgondisch Limburg

En ook om de hoek van het Mergelhuis: de vele eetcafés en de wat betere, maar betaalbare restaurantjes, zoals Bel Air, gasterij De Poort, Miró, gasterij De Poort, Les Jumeax en het wat duurdere Aterlier. Voor een heerlijk avondje uit eten hoef je echt niet naar het gourmandische Maastricht, hoewel daar ook veel te genieten is op culinair gebied. Bovendien moet je dan weer de auto in, hoewel er goede busverbindingen zijn. Gezellige eetcafés in Gulpen zijn bijvoorbeeld De Leeuw van Vlaanderen, Os Heem, De Kroon, De Zwarte Ruiter. Geen zin in koken en ook niet in uit eten? Vanuit het Mergelhuis ben je zó bij de frituur, de afhaal-pizzaria met werkelijk heerlijke pizza’s met veel vers erop, of de afhaal-Griek “Athene”.

Altijd wat te doen vanuit Gulpen

In en rond Gulpen is altijd wat te doen. Gulpen zelf is een gezellig toeristisch dorp in het dal van de Gulp, maar niet zo druk als Valkenburg. Daar ga je naar toe voor het pretpark De Valkenier of voor de grotten en de kasteelruïne. Vaar Vaal ga je voor het labyrint bij het Drielandenpunt met de uitkijktoren. Naar Kerkrade ga je voor het mooiste dierenpark van Nederland (volgens de ANWB): GaiaZoo. In Landgraaf zijn de wereldtuinen van Mondo Verde een aanrader. Daar zijn ook veel attracties voor de kinderen: het Dinopark, dierenpark, achtbaan, enz. En in Landgraaf is ook nog de overdekte skipiste voor de echte liefhebbers: SnowWorld.

Kortom, vanuit het Zuid-Limbugse vakantiehuis het Mergelhuis is veel te doen en te beleven.