Een alcoholtester is een test waarmee automobilisten kunnen testen hoeveel alcoholpromillage in het lichaam aanwezig is. Deze tester wordt bedient door een houder met daarop blaaspijpje waar je als bestuurder op moet blazen. Doordat je gaat blazen gaat er lucht en speeksel door de alcoholtester heen en krijgt de alcoholtester informatie door of jij nou daadwerkelijk alcohol hebt gehad of dat je gewoon verder mag rijden. Een alcoholtester zorgt er dus voor dat jij dus precies weet of jij mag rijden of dat je toch maar minimaal een uur of meerdere uurtjes aan de fris moet om zo toch veilig op de weg te kunnen.

Waarom

Een alcoholtest is er gemaakt omdat de politie niet precies kan zien of u of een andere bestuurder alcohol heeft gehad. Het is namelijk verboden om met alcohol achter het stuur te gaan. Tegenwoordig zijn er nog heel veel verschillende mensen die nog steeds met alcohol achter het stuur zitten en dat is strafbaar. Mensen die alcohol hebben en achter het stuur zitten hebben een veel slechter reactie vermogen en inschattingsvermogen. Een persoon die achter het stuur zit heeft zichzelf dus niet meer voor 100% onder controle en daardoor krijg je ongelukken op de weg.

Hoe werkt het

Het gaat als volgt te werk, u wordt aangehouden door de politie omdat zei verwachten dat u misschien wat gedronken heeft of dat er misschien iets mis is met uw auto. De politie legitimeert zich en u moet de geldige papieren van uw auto laten zien. Wanneer dit allemaal klopt gaat de politie terug naar zijn auto om een alcoholtest met jou af te nemen. De politie haalt de alcoholtester te voorschijn en u moet op het blaaspijpje blazen. Dit blazen duurt ongeveer 10 seconde maar er zijn ook steeds meer modernere alcoholtesters die na 5 seconde al een uitslag kunnen geven. Als je de letter P krijgt dan constateert de alcoholtester geen alcohol en dan kunt u weer rustig verder rijden. Constateert de alcoholtest een A dan staat dat voor alcohol en dan heeft het apparaat alcohol vernomen in uw slijm en adem. Wanneer dit wordt geconstateerd moet u mee naar het bureau om daar te blazen in een complete blaas installatie. Deze installatie laat precies zien hoeveel alcohol jij in jou lichaam hebt zitten. De politie bekijkt dit en gaat conclusies trekken. Aan de hand van het resultaat geeft de politie een rijverbod op van een bepaald aantal uren, een boete en u moet de nacht doorbrengen in een cel.

Voorkomen

Je kunt dit hele proces natuurlijk voorkomen door zelf een alcoholtest uit te voeren. Deze kun je namelijk kopen op alcoholtester en deze geven u de mogelijkheid om zelf te testen of u onder alcohol zit of dat u gewoon nuchter bent en het hele proces kunt voorkomen.