Lees snel onderstaande blog en ontdek waar op te letten bij het vinden van een complete voordelige scooterverzekering!

Veel scootereigenaren vinden het zoeken naar een scooterverzekering niet belangrijk en besteden hier helaas te weinig aandacht aan. Het loont echter de moeite om hier wat aandacht aan te besteden zodat je bij schade niet voor verassingen komt te staan.

Op internet zijn inmiddels tientallen vergelijkingssites voor scooterverzekeringen te vinden. Door de grote keus zien de meeste scooterbezitters door de bomen het bos niet meer. Hieronder volgen een aantal tips voor het vergelijken van een goede en betaalbare scooterverzekering.

De eerste goede tip is om niet uitsluitend voor de voordeligste scooterverzekering te gaan maar ook goed naar de voorwaarden en de dekking te kijken. Een goedkope scooterverzekering met een lage premie, kan bij een (schuld) schade uiteindelijk een peperdure verzekering blijken te zijn omdat de verzekeringsmaatschappij maar een deel van de schade vergoedt. Het is dus van het grootste belang om naast de hoogte van de premie van je scooter verzekering ook goed te letten op de voorwaarden en dekking alvorens je beslist de scooterverzekering af te sluiten.

Let goed op onderstaande voorwaarden en dekkingen:

De hoogte van het eigen risico

Het eigen risico in de polis van je verzekering is de hoogte van het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schuldschade. Een vuistregel is, hoe groter het eigen risico, hoe lager de premie zal zijn. De hoogte van het door jouw gewenste eigen risico is afhankelijk van de mate van het risico dat je zelf wilt lopen.

Keuze voor de dekking van je scooterverzekering

Welke voorwaarden en dekking wil je hebben. In Nederland ben je verplicht om minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) af te sluiten. Dit is wettelijk geregeld binnen de WAM. (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) De WA verzekering van je scooter dekt alleen schade die je met je scooter aan anderen toebrengt. Let op: Op de WA scooterverzekering is schade aan je eigen scooter dus nooit gedekt! Naast de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering.

Kort gezegd zijn er twee aanvullende verzekeringen. De casco of all risk dekking en de beperkt casco dekking.

De aanvullende verzekering die je wilt afsluiten is afhankelijk van het soort scooterverzekering en het bouwjaar van je scooter. Hoe ouder het bouwjaar van je scooter, hoe lagere de dagwaarde van je scooter zal zijn naarmate deze ouder wordt. De verzekeringsmaatschappij zal bij een totaalschade niet meer uitkeren dan de dagwaarde van je scooter.

Is de scooter ouder dan 3 jaar, zal naar alle waarschijnlijkheid de hoogte van de premie niet meer opwegen tegen de uitkering bij een totaalschade. In dat geval is het onvoordelig om een casco scooterverzekering af te sluiten. In dat geval is het beste advies, kijkend naar de hoogte van de premie ten opzichte van de hoogte van de uitkering, om voor een beperkt casco scooterverzekering te kiezen.

Het verschil in dekking tussen de casco (all risk) scooterverzekering en de beperkt casco scooterverzekering is dat bij een all riskverzekering schade aan je eigen scooter door je eigen schuld is gedekt. Bij een beperkt casco verzekering is schuldschade aan je eigen scooter niet verzekerd. Bij een beperkt casco verzekering is wel gedekt:

  • Diefstal: Diefstal van je scooter.
  • Vandalisme: Beschadiging van je scooter door vandalen.
  • Brand: Schade aan je scooter door vuur.
  • Ontploffing: Schade aan je scooter door ontploffing.
  • Loslopend wild: Schade aan je scooter door loslopende dieren.

Uiteraard zijn bovenstaande gebeurtenissen ook verzekerd op de uitgebreidere all risk verzekering.

Er zijn verzekeraars die de opgebouwde schadevrije jaren opgebouwd op je scooterverzekering, willen overnemen voor je (toekomstige) autoverzekering. Het hebben van meer schadevrije jaren, geeft een hogere korting op je autoverzekering, waardoor de premie lager zal zijn.

Een ongevallen opzittende verzekering afsluiten is belangrijk. De ongevallen opzittenden verzekering keert een bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van de bestuurder of van de opzittende.

Hieronder vind je een aantal goede scooter vergelijking sites voor het berekenen, afsluiten en vergelijken van je scooterverzekering:

  • http://www.verzekering.nu

Bovenstaande vergelijkingssites voor scooterverzekeringen zijn onafhankelijk en vergelijken meer dan 70 scooterverzekeraars.