Dan hebben we het natuurlijk over de trendy ballerina’s voor dames en meisjes. Dit flexibele schoentje is eind 19e eeuw ontworpen door Salvatore Capezio in New York. Eén tijdje later in 1952 won deze lichte damesschoen haar eerste adward, namelijk de Coty Award. Vanaf 1941 kreeg de ballerina pas voor het eerst bekendheid. Het ontwerp van Claire McCardell werd namelijk opgenomen in de nieuwe collectie. Acht jaar later in 1949 kon niemand meer om het schoentje heen. Wereldsterren Brigitte Bardot en Audrey Hepburn droegen ballerina’s tijdens de schoot voor de voorkant van het nieuwe Vogue magazine. Een nieuwe trend was geboren en de ballerina werd dan ook in een mum van tijd over de gehele wereld gedragen door de fashionista’s van die tijd. In dit artikel gaan we dieper in op de collecties van 2014, een vergelijkbaar schoenmodel en de merken.

De ballerina

Zoals de naam al doet vermoeden is het schoentje afgeleid van de schoentjes die worden gedragen door balletdansers. Tegenwoordig worden ze ook wel flatjes genoemd. Een ballerina heeft een grote opening waardoor een groot deel van de voet zichtbaar is. Niet alleen dit is een groot voordeel, ook het gemak van het schoentje. Je stapt er namelijk gemakkelijk in en uit en een ballerina is ook nog erg makkelijk te combineren met veel diverse outfits. Denk aan een mooie jeans, een rokje,  jurkje of een short. Ook zijn ballerina’s door het compacte formaat gemakkelijk mee te nemen. Dit kan ideaal zijn wanneer je bijvoorbeeld je favoriete pumps even wilt afwisselen. Wat de trend betreft zien we deze lente en zomer veel mooie pastelkleuren, prints en metallic kleuren. Ook mooie details als glitters, studs en strikjes tref je geregeld aan in de hedendaagse designs. Voor de laatste trends kun je bijvoorbeeld kijken naar merken als Blink, Via Vai, La Strada, Lazamani, Tamaris, Clic!, Replay en District83.
Een schoen die vaak vergeleken wordt met een ballerina is de loafer. De loafer heeft echter een minder grote opening en een “flapje” aan de voorzijde. Meer over de loafer lees je in het volgende stukje.

De loafer

Dit lage instapschoentje staat ook wel bekend als de slip-on schoen. In vergelijking met een ballerina is de uitstraling vaak wat klassieker en is de schoen natuurlijk minder open. Wel hebben ze beide een platte zool of een klein hakje. Voor welk schoentje kies jij deze zomer?