De schipperspet dateert uit het begin van de 19e eeuw en werd in deze tijd uitsluitend gedragen door schippers. Uiteraard zorgde de pet voor een warm hoofd zowel op het water als aan wal, maar het liet ook zien dat je als schipper je vak goed beheerste. Daarmee was de schipperspet niet alleen nuttig voor koude weeromstandigheden, maar ook een symbool van vakbekwaamheid en status.

Het woordenboek omschrijft de traditionele schipperspet als een zwarte of donkerblauwe pet met een harde klep. De pet is meestal voorzien van een klein onopvallend goudkleurig ankertje of embleem als versiering op de pet of voorzien van een koord aan de voorkant. Dit kan een eenvoudig of een dubbel koord zijn. De schipperspet is van maritieme oorsprong.

Een manchester broek, mooie witte klompen en een schipperspet was vroeger de typische Hollandse kledingdracht voor schippers. Geld voor modieuze kleding was er vroeger natuurlijk niet. Kleding zoals jassen en jurken werden in die tijd tientallen jaren lang gedragen, totdat ze uiteindelijk tot op de draad versleten waren. De vrouwen droegen hun hoofddeksel alleen op zondag en de mannen, of ze nu aan het varen waren of niet, bedekten hun hoofd met schipperspetten.

Zo rond de twintigste eeuw evolueerde de kledingdracht van de vissermannen in Zeeland. Er kwam toen een onderscheid tussen beroepskleding en het dragen van burgerkleding in de vrije tijd. Maar de schipperspet is altijd onderdeel gebleven van de vissersdracht. Verder bestond deze kledingdracht uit een donkerblauwe trui zonder kraag met horizontale zigzagmotieven; ook wel de slangentrui genoemd. Hieronder werd een blauw of rood boezeroen gedragen dat gesloten kon worden met zilveren of gouden keelknopen van het model dat in het hele land voorkomt bij vissers. Later verdween dit uniform voor de schippers, het enige attribuut dat over bleef was, je raadt het al, de schipperspet! Het symbool van het verstaan van je vak, en het gaf een man een goede en krachtige uitstraling.

Schipperspetten werden in de twintigste eeuw ook gebruikt voor machinisten. Deze schipperspet had een gladde klep. Het dragen van een schipperspet of andere pet tijdens je beroep is steeds minder geworden na verloop van tijd. Toch betekent dit niet dat de schipperspet is verdwenen. Zoals wel vaker gebeurd met kledingstukken of accessoires uit het verleden, komen deze opeens weer in de mode. Kijk dus niet gek op als je iemand op straat ziet lopen met een schipperspet; het geeft je een stoere uitstraling en fleurt je outfit op!