In het verleden was het dragen van een hoed alleen voorbehouden aan de elite. Het dragen van een dameshoed was deftig en het was dan ook onbeleefd om een grotere of meer opvallende hoed te dragen dan de koningin of prinsessen. Tegenwoordig zijn dameshoeden een leuke extra modeaccessoire en geschikt voor iedere gelegenheid of evenement. 

De geschiedenis van de hoed

In de 18e eeuw ontstond de hoge zijden mannenhoed met de grote rand aan de onderkant. De mannenhoed was een soort van statussymbool. Pas vanaf de 19e eeuw begonnen vrouwen in de grote steden hoeden te dragen, terwijl de vrouwen in de dorpen en op het platteland nog steeds hoofdkappen of sjaals bleven dragen. In deze tijd behoort een hoed onlosmakelijk bij kleding en mode.

Welk model past bij mij?

Een hoed is de omlijsting van het gezicht, zoals een mooie fotolijst een foto afmaakt. Het kiezen van het juiste model maakt het geheel af. Een hoed onderstreept je stijl en geeft de finishing touch aan je kledingkeuze. Het maken van een keuze voor een hoed bij kleding is een serieuze bezigheid en lang niet altijd eenvoudig. Als je gelukt hebt en een goed “hoedenhoofd” hebt, staan je alle hoeden goed maar dat heeft niet iedereen en deze mensen hebben hulp nodig bij het kiezen van het juiste model.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke gezichtsvorm je hebt:

Driehoekige gezichtsvorm: Dit gezicht heeft meestal een scherpe kaaklijn. Door het dragen van een hoed verplaats je de aandacht van de kaaklijn naar de hoed. Randloze schuine dopjes, opvallende creaties, en alles met een flinke rand zullen je waarschijnlijk mooi staan.

  • Ovale gezichtsvorm: Dit is de gezichtsvorm van het hiervoor besproken “hoedenhoofd”. Mensen met een ovale geszichtsvorm kunnen allerlei soorte hoeden dragen; randloze hoeden, hoeden met brede randen, asymetrische hoeden, en nog veel meer. De enige uitzondering hierop is een smal, hoog dopje zonder rand. Dit komt doordat dit type hoed je gezicht te lang maakt.
  • Lange en smalle gezichtsvorm: Een uitbundige hoed met een duidelijke horizontale of asymetrische lijn zal de verticale lijn van het lange, smalle gezicht onderbroken worden. Door de aandacht naar de zijkant te trekken, of een hoed te kiezen met opgeslagen rand, wordt het aangezicht verbreedt. Kleine randen die omhoogwijzen, en/of een hoge ronde bol worden afgeraden.
  • Vierkante gezichtsvorm: Bij een vierkante vorm van je gezicht is het belangrijk om erop te letten dat de hoed je gezicht optisch wat ronder doet lijken. Hoeden met speelse “deuken” in de bol, of een asymetrische vorm, zullen u goed staan. Het is wel belangrijk om kleine hoedjes te vermijden.
  • Ronde gezichtsvorm: Bij een rond gezicht passen goed hoge bollen hoeden, maar ook  asymetische bolhoeden. Neem een kleine rand , of een hoed zonder rand. Kleinere bollen passen niet goed bij een rond gezicht.

Kies de juiste maat

Heb je nog nooit een hoed gedragen? Ga dan de eerste keer naar een gespecialiseerde hoedenwinkel en laat de maat opnemen. Het grote voordeel van het weten van de maat van je hoofd is dat deze maat nooit meer verandert. Een hoed die te klein of te groot is staat niet.  Het is de bedoeling dat de hoed het geheel afmaakt. Let er dus altijd op dat de maat van je hoed de juiste maat is.

Een hoed voor iedere gelegenheid

Of je nu een bruiloft hebt, een begrafenis hebt of, een zakelijk uitje, of prinsjesdag wilt bijwonen, voor iedere gelegenheid is een hoed geschikt. Een dameshoed dragen is weer in de mode.