In Nederland vieren we twee soorten carnaval. In Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant wordt het Rijnlands carnaval gevierd en het Bourgondische carnaval wordt gevierd in het noorden en westen van Noord-Brabant en in Zeeland. Eén ding hebben deze twee soorten in ieder geval gemeen; carnavalskleding! Dos je zelf zo leuk mogelijk uit in carnavalskleding, zoek online naar een leuke outfit of ga bij een feestwinkel langs.

Carnaval valt dit jaar op 10, 11 en 12 februari en staat dus vlak voor de deur! Dit betekent dat veel mensen op zoek gaan naar een geschikt pak. Voor carnavalswinkels is de week voor het carnaval in februari de drukste week van het jaar. Veel mensen laten het toch op het laatste moment aankomen om hun carnavalskleding uit te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral een Nederlands ‘trekje’ is; onze Belgische buren beginnen namelijk al met de voorbereidingen begin januari.

Online vind je talrijke carnavalskleding bij de diverse online shops, maar ook tweedehands carnavalskleding is populair. Dit blijkt uit een onderzoek van een online site; het aantal advertenties in de aanloop naar carnaval is vergeleken met vorig jaar sterk gestegen. Sinds januari werden er op deze site gemiddeld 300 advertenties per dag geplaatst met carnavalskleding. Dit is natuurlijk een hele goede oplossing om zonder een al te grote investering met een andere carnavalsoutfit dan vorig jaar voor de dag te komen! Toch hoeft een nieuwe carnavalsoutfit ook niet duurt te zijn; voor nog geen 35 euro kan je al carnavalskleding aanschaffen. Gemiddeld blijken klanten 15 tot 25 euro aan carnavalskleding te besteden, daarmee lijkt deze kleding niet aan crisis onderhevig. De bestedingen zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren. Op een goed feestje wordt blijkbaar weinig bezuinigd.

En het zijn overigens niet alleen de zuiderlingen die op zoek zijn naar geschikte carnavalskleding, ook in de Randstad willen mensen een kostuum bemachtigen. Niet alleen outfits voor volwassenen, maar ook kinderkostuums zijn erg in trek,. Vooral de pakken van K3 en Mega Mindy doen het goed bij de meisjes, bij de jongens zijn het vooral de pakken van Super Mario en zijn broer Luigi.

Bij de volwassenen zijn door de aankondiging van de troonopvolging door Willem-Alexander met name de Koningspakken erg gewild en deze worden op de voet gevolgd door de GangnamStyle-pakken.

Vrouwen gaan over het algemeen meer voor de sexy politie- en matrozenpakjes, terwijl mannen voor de wat meer kolderieke pakken gaan.