Judo is een Japanse verdedigingssport die wordt beoefend tussen 2 judoka’s. Judo wordt op blote voeten beoefend en de judoka’s hebben speciale judokleding. De sport wordt beoefend op een speciale mat die de hardste klappen kan opvangen omdat hij dempend is. De arena waarin de sport wordt geoefend noemt men een dojo.

Welke judokleding dragen judoka’s?

De judokleding van een judoka bestaat uit een witte katoenen broek genaamd Zubon, daarover dragen zij een witte jas genaamd Uwagi. De jas wordt bijeengehouden door een judoband, genaamd Obi. Het geheel van deze Judokleding noemt men “Gi”.

Er bestaan verschillende kleuren van judokleding

Blauwe judokleding: wordt gedragen door zowel mannen als vrouwen. Deze blauwe judokleding is ontstaan om beter het onderscheid kunnen te maken tijdens de kampen als 2 judoka’s tegenover elkaar staan. De ene doet blauwe judokleding aan en de andere de witte judokleding. Zo kan men gemakkelijk een onderscheid maken tussen de 2 judoka’s die elkaar bekampen en is het gemakkelijker de fouten te onderscheiden van elkaar.
De witte judokleding: Dit is het traditionele judopak. Vroeger werd alleen witte judopakken gebruikt. Maar voor de kampen werd het moeilijker een onderscheid te maken tussen de 2 judoka’s daarom dat ze nu ook de blauwe pakken gebruiken.
Er bestaan ook judopakken speciaal voor kindjes.

De jas van het judopak wordt bijeengehouden met een judoband. Naargelang hoe lang en hoe goed je judo beoefent krijg je een andere kleur van band. Beginnelingen starten met de witte band en gaan zo verder naar geel, oranje, groen, blauw en bruin. Vanaf 16 jaar kan je proberen een zwarte band te behalen. In het zwart bestaan dan nog eens 5 categorieën.