Het aantal webshops dat schoenen verkoopt groeit en groeit. De diversiteit van het online aanbod groeit net zo hard. Sexy stiletto’s, romeinse sandalen, praktische teenslippers, platte schoentjes, modieuze hoge laarzen tot over de knie; je kunt het zo gek niet bedenken en wel online bestellen. Eén van de meest gekochte schoenensoort voor dames zijn nog steeds ballerina’s.

Over ballerina’s

Ballerina’s zijn platte schoenen met oorspronkelijk een zeer dunne (en soms zelfs flexibele) zool. De bovenkant is ook van flexibel materiaal en is bij de originele ballerina meestal voorzien van een strikje. Net als een echt ballerinaschoentje dus.

Ze zijn vrij populair en we zien ze het ene jaar wat meer terugkomen op de catwalk (en in het straatbeeld) dan het andere jaar, maar echt helemaal verdwijnen doen ze nooit helemaal. Qua kleur en stijl zien we wel dat ballerina’s meegaan met de mode en trends van dat moment. Denk aan tijden waarin dierenprint populair is: dan zie je ballerina’s in uiteenlopende dierenprintjes terugkomen in het assortiment van de schoenenwinkels. Of denk aan felle kleuren die het ene seizoen wel in de mode zijn en het andere seizoen niet; denk aan breisels, studs, en ga zo maar door.

Diverse soorten

Tegenwoordig zijn ballerina’s niet meer alleen flexibele flatjes met superdunne zolen. De ballerina’s komen in verschillende soorten en maten voor. Ze hebben in de basis over het algemeen de volgende kenmerken: een ronde neus en relatief dunne zool (soms met een heel dun hakje). Een strikje is niet per definitie nodig om als schoen als ballerina bestempeld te worden. Soms is het wat vaag of de schoen een ballerina is of een ander soort schoen is. Zo zie je in de winkels ballerina’s verschijnen met puntige neuzen op momenten dat “puntschoenen” in de mode zijn, en kun je erover discussiëren of het ballerina’s zijn of pumps met een platte zool.

Globaal worden de volgende soorten ballerina’s onderscheiden: de klassieke, de flexibele (vouwbare), de slingback ballerina en ballerina’s met enkelband. Bovendien vind je soms ook ballerina’s met open neus als categorie, meeliftend op de populariteit van de peeptoe-pumps. Een andere specifieke ballerinavariant is eentje die lijkt op de Romeinse sandaal; deze heeft een schacht, net als een laars bijvoorbeeld, en is gedeeltelijk open.

Ballerina’s online bestellen

Mensen bestellen steeds vaker schoenen zoals ballerina’s online. Het voordeel van online bestellen is natuurlijk dat je thuis op je gemak kan passen. Ballerina’s hebben een erg prettige pasvorm en je slaagt in de meeste webshops vaak vrij snel goed. Een toegankelijk schoentje dus, want ze zijn vaak ook nog eens betaalbaar.