Indien u kiest voor de optie payrolling wordt het payrollbureau van uw keuze contractueel de juridische werkgever van één of al uw personeelsleden.

Dit is het belangrijkste verschil tussen payroll en bijvoorbeeld een loonadministratiebedrijf. In het laatstgenoemde geval blijft u nog steeds juridisch de werkgever met alle bijbehorende risico‘s en nadelen voor ziekte en ontslag.

Een voordeel van payrolling is dat u nog altijd uw eigen werknemers selecteert en werft. U bepaalt als werkgever zelf de werktijden, het loon en de arbeidsvoorwaarden van de personeelsleden. Verder verzorgt u de planning en u behoudt direct contact met uw payroll medewerkers op de werkvloer. Payrolling verandert dus helemaal niets aan het contact dat u heeft met uw personeel. Het verandert uitsluitend iets aan het juridische gedeelte van de arbeidsovereenkomst.

Enkele voordelen van payrolling

Wanneer uw bedrijf personeel via een payrollbedrijf verloont, valt uw onderneming niet meer onder een voorgeschreven CAO. Hierdoor hoeft uw bedrijf geen geld meer af te dragen aan bijvoorbeeld pensioenfondsen en/of sectorfondsen.

Payrolling is zeer geschikt voor de kleinere ondernemers die geen tijd hebben voor het doen van extra administratie zoals bijvoorbeeld ZCP’ers en freelancers. Het payrollbedrijf verzorgt namelijk de gehele salarisadministratie. Uw tijd is kostbaar en deze kunt u als ondernemer beter inzetten daar waar u goed in bent!

Enkele nadelen van payrolling

De ondernemer of de onderneming (bij een BV of CV) blijft wel aansprakelijk voor de afdracht van loonbelasting en premies voor alle sociale verzekeringen. In het geval van een faillissement van het door u gekozen payroll bedrijf is het mogelijk dat u de premies en belasting aan het UWV en de Belastingdienst alsnog zelf moet afdragen. Ook in het geval dat u deze reeds aan het payroll bedrijf heeft afgedragen!

De binding die u als ondernemer heeft met uw personeel in vaste loondienst kan veranderen door de overstap naar een payrollbedrijf, hetgeen in princiepe voor flexibele personeel minder zwaar zal wegen.

Conclusie

De overstap maken naar een payroll bedrijf kan dus zeer de moeite waard zijn. Het verdient de aanbeveling om vooraf goed alle voordelen en nadelen van payrolling af te wegen.