De sales engineer beoefend een prachtig vak waar sales en engineering bij elkaar komen. Als sales engineer ben je verantwoordelijk voor de verkoop van technische installaties.

Vaak werken sales engineers bij machinebouwers, productiebedrijven en ingenieursbureaus. Omdat de sales engineer technisch hoogstaande producten verkoopt heeft diegene vaak te maken met een verkoopproces waarbij de koper uit verschillende personen bestaat die uiteindelijk de beslissing moeten maken. Dat maakt het verkoopproces complex en is een uitstekende communicatie vereist en uiteraard verstand van engineering en de machines die verkocht worden.

Contact met mensen

Wat velen aanspreekt om dit vak uit te voeren is het persoonlijke karakter van het werk aangezien je als sales persoon in aanraking komt met veel mensen. Aan de andere kant heb je het technische vlak waarbij je vollop met je hoofd de techniek in kan duiken. Je moet namelijk verstand hebben van de complexe producten die je verkoopt.

Om als sales engineer aan de slag te gaan heb je vaak een afgeronde MBO of HBO-studie nodig in een technich commerciële richting. De kruising tussen commercie en techniek is vrij uniek waardoor je vaak een goed betaalde baan kan krijgen op dit gebied.

Als sales engineer houdt je klantencontacten bij middels een CRM systeem, oftewel een customer relations database. Ook maak je ROI calculaties en stel rapporten op. Als sales wordt je vaak ook een beetje bij marketing betrokken voor o.a. de ontwikkeling van brochures en presentaties zal je vaak dus ook actief meedenken.

Werk vinden

Om op dit gebied aan de slag te gaan kan je online vaak best veel vacature sales engineer vinden. Dus als je opzoek bent naar een leuke uitdaging in de sales engineering kan je direct beginnen met het uitzoeken van je ideale baan.