De titel van dit stuk doet sommige lezers wellicht al lachen. De electricien heeft zijn haren misschien al wel overeind staan maar voelt toch de behoefte om verder te lezen. Een huishoudelijke hulp zal wellicht moeite hebben met het begrijpen van deze tekst, maar toch is het zeker de moeite waard.

Het begon allemaal toen ik laatst op sollicitatiegesprek moest bij een bedrijf in de regio. Via de email werd me gevraagd om een voorwerp mee te nemen ter introductie van mezelf. Solliciterend naar een functie als electricien vond ik dit een beetje vreemd, maar goed. Mijn vriendin tipte mij naar aanleiding hiervan op een leuk voorwerp dat ze zelf eens mee had gebracht naar een sollicitatiegesprek. Zij solliciteerde destijds naar een functie als huishoudelijke hulp, maar het principe was hetzelfde. Als een soort clown zou ik na afloop van het gesprek een dier in elkaar flansen dat gemaakt was uit een langwerpige ballon. De boodschap die ik hier dan bij zou achter laten was dat het dierlijke instinct om gestroomlijnd te werk te gaan mijn grootste pluspunt was. Een electricien moet immers veel van stroom weten. De vergelijking tussen dieren en mensen vind ik fantastisch. Waar een huishoudelijke hulp zoals mijn vriendin deze link niet ziet, is deze voor mij volledig helder. Gelukkig vatte de werkgever die tegenover me zat de boodschap ook zeer positief op en zag ze mij niet als clown maar juist als secure creatieveling.

Hoe een electricien te werk hoort te gaan

Wonder boven wonder werd ik aangenomen voor deze baan. Dat maakte dat ik gelukkig niet verder hoefde te solliciteren naar een functie als huishoudelijke hulp en dus direct aan de slag kon. Inmiddels werk ik al tien jaar in de stroom en spanning, maar wellicht dat ik in de toekomst nog eens solliciteer naar een functie als clown. Het werken met ballonnen gaat mij immers ook bijzonder goed af. De vraag is alleen of er ook geld te verdienen valt in deze creatieve wereld vol gekke en bijzondere vraagstukken.