Tijdens je sollicitatiegesprek zal je flink aan de tand gevoeld worden. Je zult enkele vragen te horen krijgen die je wellicht vaker hebt gehoord. En waar je je op zal willen voorbereiden.

Het heeft echter geen zin om standaardantwoorden te geven. Het heeft wel zin om van te voren goed na te denken over hoe en op wat voor manier je deze standaardvragen wil beantwoorden. In dit artikel zal ik enkele punten van aandacht geven waar je op dien te letten tijdens het beantwoorden van verschillende vragen tijdens je sollicitatie.

“Waarom dit bedrijf?”

Dit is een vraag die altijd zal terugkomen. En dit is ook logisch. Immers draai de rollen is om. Stel jij bent de werkgever en je hebt een sollicitant voor je zitten. Wat je graag zou willen weten is, waarom de sollicitant heeft gekozen voor jou. En voor jou bedrijf. Je bent nieuwsgierig of de sollicitant kennis en interesse heeft van je bedrijf.

Dit is nu een vraag die je ‘goed’ kan beantwoorden door middel van voorbereiding. Zorg dat je zoveel mogelijk weet over het bedrijf. Dit doe je door niet alleen de site te bestuderen, maar bijvoorbeeld ook door het in de gaten houden van nieuwsberichten over het bedrijf. Bekijk welke nieuwsberichten er de afgelopen tijd zijn geweest.

In dit eerste proces van informatie zoeken zorg je dat je een goed beeld krijgt van het bedrijf en hun bedrijfsvoering.
Vervolgens vergelijk je dit met concurrenten van het desbetreffende bedrijf. Op welk vlak verschilt dit bedrijf met andere bedrijven. En vertel wat je daarin aantrok.
Probeer bij dit proces het ‘goede’ antwoord niet uit je hoofd te leren. Schrijf kernpunten op. Tijdens je sollicitatiegesprek is het niet erg om te laten zien dat je er over nadenkt. Iemand die nadenkt geeft blijkt van intelligentie. Iedereen kan een standaard riedeltje uit zijn hoofd leren.

“Waarom moeten we jou aannemen?”

Belangrijk is om te laten merken dat je op sociaal vlak excelleert. Je moet in het team passen bij je nieuwe werkgever. Je bent vrolijk, enthousiast en een harde werker.

Ook bij deze vraag is het belangrijk om, tijdens de voorbereiding, de rollen om te draaien. Vraag jezelf af op welke punten je jezelf zal willen aannemen. Vraag jezelf ook af op welke punten niet. Je krijgt ongetwijfeld de vraag wat je negatieve punten zijn. Het is niet erg om wat van jezelf te laten zien. Uiteraard met mate. Je gaat niet zeggen dat je een totale nietsnut bent die liever op de bank zit om GTA V te spelen.

“Waar zie je jezelf over 5 jaar?”

Dit is een vraag die je jezelf thuis ook al kunt stellen. Ook bij deze vraag is het niet erg om een persoonlijke tint aan het antwoord te geven. Je toekomstige werkgever heeft ongetwijfeld al heel veel dezelfde antwoorden gehoord. Denk dus ook na welke ontwikkelingen je in privé als persoon wilt maken.

Ten slotte

Dit waren slechts enkele vragen die je zult tegenkomen tijdens het sollicitatieproces.