Volgens de richtlijnen van de Nederlandse overheid is elk bedrijf, waar mensen komen of waar meer dan 1 persoon werkt, verplicht om één of meerdere bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. De risico’s binnen het bedrijf en de taken van de BHV’er bepalen het aantal BHV’ers dat aanwezig moet zijn binnen een bedrijf.

Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Een BHV’er (bedrijfshulpverlener) is een gecertificeerde werknemer die een BHV cursus heeft bijgewoond. Een bedrijfshulpverlener kan de leiding nemen bij de volgende situaties:

  • Eerste hulp bij ongevallen
  • Bestrijden van brand
  • Evacueren van werknemers in noodsituaties

Hoeveel bedrijfshulpverleners moeten er aanwezig zijn binnen een bedrijf?

Het aantal BHV’ers binnen een bedrijf is afhankelijk van een aantal zaken. Hoeveel werknemers zijn er? Hoe groot is het pand? Wat zijn de risico’s van het bedrijf? Wat zijn de taken van de BHV’er? De risico’s van een staalproductiebedrijf zijn hoger dan de risico’s van een advocatenkantoor. Al zouden er evenveel werknemers zijn in deze bedrijven, dan zal het staalproductiebedrijf meerdere BHV’ers in dienst moeten hebben dan het advocatenkantoor. Dit heeft te maken met de risico’s binnen het bedrijf.

Afhankelijk van de aanwezigheid van de werknemers kan het mogelijk zijn dat je extra BHV’ers nodig hebt. Hiermee kun je voorkomen dat de bedrijfshulpverlener niet aanwezig is op het moment dat er een bedrijfsongeval plaatsvindt. Daarnaast is het belangrijk dat er voor minder valide werknemers ook een extra bedrijfshulpverlener is.

BHV cursus

Om bedrijfshulpverlener te worden moet je een BHV cursus afronden. Tijdens deze cursus leer je hoe je moet handelen in noodsituaties. Denk hierbij aan alarmeren en ontruimen, communicatie, brandbestrijding en levensreddende handelingen. Een cursus begint vaak met een onderdeel theorie, aangevuld met het praktijkgedeelte. Om goed te kunnen handelen in noodsituaties is het belangrijk om veel te oefenen. Hier is ruimte voor tijdens een BHV cursus. Wanneer de cursus eenmaal behaald is, is het verstandig om jaarlijks een herhalingscursus bij te wonen.