Werktuigbouwkunde kun je overal terug vinden. Denk bijvoorbeeld aan totaal verschillende typen zoals huishoudelijke apparaten en bruggen. Zonder werktuigbouwkundigen waren deze niet ontworpen en ontwikkeld. Werktuigbouwkundigen ontwerpen en ontwikkelen productiemachines – en processen. Hierbij worden er zware industriële apparaten ontworpen en ontwikkeld, maar dus ook huishoudelijke apparaten. Werktuigbouwkunde is ook een erg creatief vak, waarbij vorm, uiterlijk, betrouwbaarheid en bedieningsgemak een erg belangrijke rol spelen.

Het is dus totaal niet zo dat werktuigbouwkundigen alleen maar kijken vanuit een technisch aspect. Het gebruiksgemak en het design is ook erg belangrijk voor hen. Er zijn meerdere vakgebieden binnen werktuigbouwkunde te onderscheiden. Zo vinden we werktuigbouwkunde terug in de machinebouw, scheepsbouw, olie – en gaswinning, staal – en constructiebouw en offshore. Maar ook kan werktuigbouwkunde worden opgesplitst in: energie – en aandrijftechniek en staal – en constructiebouw. In de werktuigbouwkunde worden er in deze deelgebieden objecten ontworpen die allerlei handelingen moeten uitvoeren. Denk hierbij aan tillen, verplaatsen, analyseren, warmte wisselen, druk opbouwen, wegen, verspanen of verbinden. Doordat werktuigbouwkunde in zoveel deelgebieden terug te vinden is, is het ook niet meer dan logisch dat er enorm veel vacatures in deze wereld te vinden zijn. Werktuigbouwkunde is van enorm belang in dit tijdsperk en het is belangrijk dat er ook in de toekomst genoeg werktuigbouwkundigen zullen zijn. Op internet vindt je voldoende vacatures werktuigbouwkunde om te zien dat er een duidelijk tekort is aan vakkundig personeel.

Werken in de werktuigbouwkunde

Een opleiding in de werktuigbouwkunde vindt je op vrijwel alle hogescholen en een flink aantal universiteiten. Met het diploma Werktuigbouwkunde kun je aan het werk in boeiende functies zoals:

  • Ontwerper of constructeur. Je ontwerpt en ontwikkelt nieuwe producten of productlijnen.
  • Manager van een productielijn. Het is jouw verantwoordelijkheid dat de productielijn zo efficiënt en goed mogelijk draait.
  • Commercieel ingenieur. Als commercieel ingenieur sla je een brug tussen de wensen van consumenten en bedrijven en de mogelijkheden van de technicus.
  • Maintenance engineer. In deze functie zorg je dat machines optimaal werken. Je speelt een belangrijke rol in de bedrijfscontinuïteit en helpt bedrijven bijvoorbeeld energiezuiniger te produceren.
  • Adviseur of kwaliteitsmanager. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de productie en van het product.