Wellicht dat je werkzaam bent als secretaresse, of juist een secretaresse opleiding aan het volgen bent, en je hoort steeds vaker dat het werk van een secretaresse zo aan het veranderen is. Verwacht wordt dat je als secretaresse ook mee veranderd, ook al had je die veranderingen wellicht niet helemaal voor ogen toen je het vak in ging. Door de komst van allerlei nieuwe technologieen en een ander generatie managers veranderd de inhoud van het vak. Ben je daar wel klaar voor?

Blijven ontwikkelen

De technologische ontwikkelingen zorgen voor steeds meer mobiele communicatie, wat nu eenmaal vraagt om een andere manier van organiseren door jou als secretaresse. Ook krijg je steeds vaker te maken met een generatie managers die compleet anders te werk gaan en daarnaast ook andere eisen stellen. Deze ontwikkelingen zijn uiteraard nu al aan de gang maar wat zal de toekomst brengen? Belangrijk is in ieder geval dat je je als secretaresse blijft ontwikkelen en bijblijft bij de veranderingen die plaatsvinden. Wellicht dat je die veranderingen in je huidige baan niet erg groot zijn maar misschien dien je ooit van baan te veranderen en kom je in een bedrijf terecht waar hele andere zaken worden verwacht, dan is het mooi goed voorbereid te zijn.

Trends

De volgende trends worden de komende periode verwacht of zijn nu al zichtbaar in voor secretaresses:

  • De arbeidsmarkt zal vergrijzen waardoor er weinig nieuwe banen bij zullen komen
  • Wanneer je secretaresse bent dient je in jezelf te investeren wanneer je je baan wilt behouden
  • Secretaresses worden steeds meer een mix tussen een projectmanager en executive assistant
  • Opleidingen zal je vaker zelf te dienen initiëren en bekostigen, bedrijven investeren minder in de opleiding van het personeel
  • Organisaties zitten steeds vaker te springen om maatwerk.