Iedere werknemer wordt in zijn loopbaan wel eens geconfronteerd met twijfels of men nog wel op de goede weg is. Houd ik dit werk nog wel vol tot mijn pensioen? Zal ik alsnog kiezen voor die droombaan? Wat doe ik als mijn bedrijf straks failliet gaat? Zal ik voor mijzelf beginnen? Moet ik intern solliciteren naar die leidinggevende functie? Een loopbaancoach is bij uitstek de professional die je kan helpen om de juiste antwoorden te vinden op deze vragen.

Een loopbaancoach helpt je bij het helder krijgen van je loopbaanvraag. Vervolgens ga je in een aantal gesprekken samen met de loopbaancoach op zoek naar de antwoorden op deze loopvraag. Bij een loopbaancoachingstraject staan meestal drie deelvragen centraal: 1) wat wil ik, 2) wat kan ik en 3) wie ben ik. De antwoorden op deze drie vragen geven je een helder zelfbeeld waarmee je op zoek kan gaan naar de functies die echt bij jou passen.

Het zoeken van een goede loopbaancoach is niet eenvoudig. Iedereen kan zich namelijk loopbaancoach noemen. Op internet vind je er dan ook vele honderden. Belangrijk is dat je een loopbaancoach zoekt die echt bij jou past. Hier kan je achter komen door met meerdere loopbaancoaches een intakegesprek te hebben. Bij de meeste loopbaancoaches is een intakegesprek gratis en vrijblijvend. je zit dan dus nog nergens aan vast.

Hieronder een checklist met punten waar je op kan letten bij het zoeken van een goede loopbaancoach:
1. Voel je een klik met de coach?
2. Biedt de loopbaancoach een individueel traject op maat?
3. Is er frequent face-to-face contact?
4. Hoeveel ervaring heeft de coach met de sector waar je werk zoekt?
5. Kan de coach je ook helpen bij het solliciteren?